Varnostni svet je mednarodno telo, ki naj bi skrbelo za svetovni mir. Foto: Reuters
Varnostni svet je mednarodno telo, ki naj bi skrbelo za svetovni mir. Foto: Reuters

Kuleba je rusko predsedovanje VS-ju ZN-a označil še za en "udarec v obraz mednarodni skupnosti", članice VS-ja ZN-a pa pozval, naj "preprečijo vse ruske poskuse zlorabe predsedovanja". V izjavi na Twitterju je Rusijo označil za "izobčenca v Varnostnem svetu ZN-a".

V Varnostnem svetu ZN-a, ki naj bi skrbel za svetovni mir, sedi 15 držav, pet stalnih članic (ZDA, Rusija, Združeno kraljestvo, Francija in Kitajska) in deset nestalnih, ki rotirajoče vsak mesec vodijo ta organ.

Čeprav gre za pretežno ceremonialno vlogo, saj predsedujoča država predvsem sestavlja in vodi dnevni red, je ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzija dejal, da načrtuje, da bo nadzoroval in vodil več razprav med predstavniki sveta, tudi tisto o nadzoru orožja.

"Veselim se razprav o novem svetovnem redu, ki bo nadomestil unipolarno razdelitev sveta," je dejal. "Ključni dogodek ruskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN-a bo odprta razprava na visoki ravni o učinkovitem multilateralizmu z obrambo načel Ustanovne listine ZN-a," pa je na novinarski konferenci v petek povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Rusije Marija Zaharova in dodala, da bo temu zasedanju predsedoval ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ukrajina je skušala preprečiti rusko predsedovanje VS-ju, a pri tem ni bila uspešna. Washington je namreč pojasnil, da je rusko enomesečno predsedovanje dejstvo, ki ga Moskvi ne morejo preprečiti, piše BBC.

Še bolj ironično je to, da je Rusija pred tem zadnjič predsedovala VS-ju februarja lani, torej prav v mesecu, ko je ruska vojska sprožila vojaško ofenzivo v Ukrajini. Poleg tega VS zdaj vodi država, proti predsedniku katere je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pred kratkim zaradi domnevnih vojnih zločinov izdalo nalog za aretacijo.

Rusija je VS-ju zadnjič predsedovala v mesecu, ko je sprožila ofenzivo v Ukrajini. Foto: Reuters
Rusija je VS-ju zadnjič predsedovala v mesecu, ko je sprožila ofenzivo v Ukrajini. Foto: Reuters

"Nov simbolični udarec"

Ukrajinski zunanji minister Kuleba je rusko predsedovanje označil za "najslabšo prvoaprilsko šalo vseh časov" in kot "močan opomnik, da je nekaj narobe z načinom delovanja mednarodne varnostne strukture". Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak, je dogodek označil za "še eno posilstvo mednarodnega prava, ki ga je zagrešila država, ki vodi agresivno vojno, krši pravila humanitarnega in kazenskega prava, uničuje Ustanovno listino Združenih narodov in zanemarja jedrsko varnost".

Andrij Jermak, vodja kabineta Zelenskega, pa je na Twitterju zapisal: "To ni le sramota. To je nov simbolični udarec mednarodnim odnosom, ki bi morali temeljiti na pravilih."

Zelenski je lani večkrat izjavil, da se mora Varnostni svet "reformirati ali se razpustiti", in kritiziral ta organ, ker po njegovem mnenju ni storil dovolj, da bi lahko preprečili ruski napad na Ukrajino. Večkrat je pozval tudi k temu, da Rusija izgubi sedež v svetu. A Ustanovna listina ne dopušča, da stalno članico izključijo iz VS-ja.

"Država, ki grobo krši Ustanovno listino ZN-a in napada svojo sosedo, nima prostora v Varnostnem svetu," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, a priznala, da tu nihče ne more storiti ničesar. "Žal je Rusija stalna članica Varnostnega sveta in ni nobene izvedljive mednarodnopravne poti, da bi to spremenili," je dodala in pojasnila, da je predsedovanje Varnostnemu svetu ceremonialna zadeva.