S sodobnim zahodnim orožjem so ukrajinske sile dosegle nekaj prebojev na bojišču. Foto: Reuters
S sodobnim zahodnim orožjem so ukrajinske sile dosegle nekaj prebojev na bojišču. Foto: Reuters

Rusija je v preteklosti ZDA že obtožila posredne vpletenosti v vojno v Ukrajini, a obtožb, kakršne je danes navedel tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, do zdaj ni izrekla, poroča britanski BBC, ki sicer dodaja, da ruskih trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

"Administracija (predsednika ZDA Joeja) Bidna je neposredno odgovorna za vse raketne napade Kijeva na stanovanjska območja in civilno infrastrukturo v naseljih v Doneškem bazenu in drugih regijah, ki so povzročili množične smrti civilistov," je dejal Konašenkov.

Aprila je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da odločitev Bidna o večmilijardnih dobavah orožja Ukrajini dejansko pomeni, da zveza Nato posredno sodeluje v vojni proti Rusiji.

Himars so napredni večcevni raketni sistemi, s katerimi je mogoče izvesti zelo natančne napade na cilje, oddaljene tudi 70 kilometrov.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sicer sporočili, da ruska vojska na vzhodu Ukrajine napreduje povsem po načrtih. Kot je dejal Šojgu, bodo po prevzemu nadzora nad regijo Lugansk tudi Doneck "osvobodili v skladu z načrti".

Ruske in proruske sile so celoten Lugansk zasedle na začetku julija, od takrat pa v sosednjem Donecku niso zaznale večjih uspehov. A Šojgu je danes naštel šest krajev v Donecku, ki so jih v zadnjih dneh zasedle ruske sile. Poleg tega naj bi ruska vojska v zadnjih tednih uničila šest izstrelišč za rakete himars in osvojila pomembno termoelektrarno Vuhlehirsk, je dejal.

Pripadniki bataljona Azov so do zadnjega branili Mairupolj pred rusko vojsko, a so morali na koncu priznati premoč in se predati. Foto: EPA
Pripadniki bataljona Azov so do zadnjega branili Mairupolj pred rusko vojsko, a so morali na koncu priznati premoč in se predati. Foto: EPA

Moskva označila Azov za teroristično organizacijo

Rusko vrhovno sodišče je medtem nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je bil pozneje vključen v redno ukrajinsko vojsko, označilo za teroristično skupino in prepovedalo njegovo delovanje v Rusiji.

Sodišče je odločilo, da "ukrajinsko paravojaško enoto Azov prizna kot teroristično organizacijo in prepove njeno delovanje na ozemlju Ruske federacije", je dejal sodnik in dodal, da odločitev začne veljati takoj.

Proti nekaterim pripadnikom bataljona Azov naj bi v Rusiji že sprožili kazenske postopke zaradi obtožb, povezanih z ekstremizmom, vojaškim najemništvom in podobnim. Pripadnike bataljona lahko zdaj v Rusiji kazensko preganjajo kot storilce, sostorilce in organizatorje teroristične organizacije, za kar je predvidena kazen od deset do 20 let zapora.

Sočasno odločitev sodišča razbremenjuje odgovornosti tiste, ki so pred prijetjem in začetkom preiskave prostovoljno prenehali sodelovati v tej organizaciji, še navaja Tanjug.

V nedavnem obstreljevanju zapora v bližini mesta Olenivka v ukrajinski regiji Doneck, ki je trenutno pod nadzorom proruskih sil, naj bi bilo ubitih več pripadnikov bataljona, ki so pred tem do zadnjega vztrajali pri obrambi mesta Mariupolj.

Bataljon Azov je trenutno enota ukrajinske nacionalne garde. Ustanovljen je bil maja 2014 v Mariupolju ob Azovskem morju kot prostovoljna paravojaška milica za boj proti proruskim silam v Doneškem bazenu. Novembra 2014 je bil bataljon nato uradno vključen v ukrajinsko vojsko.

V preteklosti je bil bataljon večkrat predmet polemik zaradi domnevnih povezav s skrajno desnimi skupinami in neonacistično ideologijo.

ZDA ubile Ajmana Al Zavahiri