Putin je dejal, da so nove ledolomilce izdelali z domačo opremo in deli. Foto: Reuters
Putin je dejal, da so nove ledolomilce izdelali z domačo opremo in deli. Foto: Reuters

"Oba ledolomilca smo splavili kot del velikega serijskega projekta in sta del našega obsežnega sistematičnega dela za ponovno opremljanje in dopolnjevanje domače flote ledolomilcev, da bi okrepili status Rusije kot velike arktične sile," je udeležencem slovesnosti v Sankt Peterburgu dejal Putin prek videopovezave iz Kremlja.

Putin je z nasmehom na obrazu spremljal, ko so v dokih splavili jedrski ledolomilec Jakutija, in vstal, ko so zaigrali himno ob dvigu ruske zastave na drugem ledolomilcu Ural, ki bo začel delovati decembra. Več kot 173 metrov dolgi ledolomilec Jakutija z izpodrivom do 33.540 ton, ki lahko prebije do tri metre debel led, bo začel delovati 2024.

Trenutno delujeta dva ruska ledolomilca na jedrski pogon, Arktika in Sibir, medtem ko se bo leta 2026 floti pridružil še ledolomilec Čukotka.

V izdelavi je tudi 209 metrov dolg superledolomilec Rusija z izpodrivom kar 71.380 ton, ki bo po besedah Putina dokončan do leta 2027 in bo lahko prebil do štiri metre debelo plast ledu.

Putin je slovesnost spremljal iz svoje pisarne v Kremlju. Foto: Reuters
Putin je slovesnost spremljal iz svoje pisarne v Kremlju. Foto: Reuters

Kot je dejal Putin, so ledolomilci potrebni za preučevanje in razvoj Arktike, za zagotavljanje varne in trajnostne plovbe v tej regiji ter za povečanje prometa po severni morski poti. "Razvoj tega najpomembnejšega prometnega koridorja bo Rusiji omogočil, da v večji meri izkoristi svoj izvozni potencial in vzpostavi učinkovite logistične poti, vključno z jugovzhodno Azijo," je pojasnil.

Ruski predsednik je poudaril, da bodo ladje, ki bodo potovale prek severne morske poti, dosegle azijska pristanišča 15 dni prej kot pri tradicionalni poti skozi Sueški kanal.

Zaradi podnebnih sprememb in segrevanja ozračja postaja Arktika vse pomembnejše strateško območje, saj se zaradi tajanja ledu odpirajo nove morske poti.

Putin že vse od svojega prihoda na oblast pred več kot dvema desetletjema krepi prisotnost Rusije v arktični regiji, kjer se njena več kot 24.000 kilometrov dolga meja razteza od Barentsovega morja na zahodu do Ohotskega morja na vzhodu.

Od leta 2005 je Rusija znova zagnala več deset arktičnih vojaških oporišč iz sovjetskega obdobja in vložila znatna sredstva v modernizacijo svoje mornarice. Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na poznavalce Arktike, bodo zahodne države potrebovale najmanj deset let, da ujamejo korak z rusko vojsko v regiji.