Rusija naj bi po navedbah Američanov kopičila vojake ob meji z Ukrajino. Foto: EPA
Rusija naj bi po navedbah Američanov kopičila vojake ob meji z Ukrajino. Foto: EPA

"Američani prikazujejo strah vzbujajoče podobe horde ruskih tankov, ki se valijo v ukrajinska mesta, z navedbo, da posedujejo zanesljive informacije o takšnih ruskih namerah," je sporočil SVR.

SVR je v eni od redkih izjav za ruske tiskovne agencije poudaril, da ZDA pošiljajo svojim zaveznikom "popolnoma napačne informacije o koncentraciji sil na ozemlju naše države za vojaško invazijo na Ukrajino".

Zahodne države so ta mesec sprožile preplah zaradi navedb o ruskih vojaških dejavnostih v bližini Ukrajine. ZDA so ob tem sporočile, da so "resnično zaskrbljene" zaradi, kot so navedli, "nenavadnih dejavnosti". SVR je v odzivu zatrdil, da z obtožbami "ameriški birokrati strašijo svetovno skupnost".

Pred SVR-jem je že Kremelj sam ocenil, da Zahod vodi "informacijsko kampanjo" o tem vprašanju z namenom "stopnjevanja napetosti".

"Vsak premik ruskih vojakov znotraj našega ozemlja ne predstavlja grožnje za nikogar in tudi ne bi smel nikogar skrbeti," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pred tem je trditve Zahoda zavrnil kot "histerijo".

Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli teden obtožil Zahod, da podpihuje konflikt v Ukrajini z vojaškimi vajami v Črnem morju. Dejal je tudi, da so bombniki ZDA leteli blizu ruskih meja.

Ukrajinska vojska je od leta 2014, ko je Moskva priključila polotok Krim, vpeta v spopade s proruskimi separatisti v proruskih regij Doneck in Lugansk na vzhodu države, ki mejita na Rusijo. Kijev in njegovi zahodni zavezniki obtožujejo Rusijo, da proruske upornike podpira z vojaki in orožjem, kar Moskva vztrajno zanika.