Jahto Dilbar so zaplenili v Nemčiji. Foto: Reuters
Jahto Dilbar so zaplenili v Nemčiji. Foto: Reuters

Nekaj ruskih bogatašev je zaradi sankcij že ostalo brez svojih jaht. Tako je Nemčija v pristanišču v Hamburgu zaplenila 155 metrov dolgo jahto ruskega oligarha Ališerja Usmanova, poroča Forbes. Usmanov je lastnik metalurške družbe Metaloinvest, založniške hiše Komersant in drugega največjega mobilnega operaterja v Rusiji MegaFon, njegova jahta Dilbar pa je vredna skoraj 600 milijonov dolarjev.

Francija je zaplenila superjahto, povezano z Igorjem Sečinom, izvršnim direktorjem ruskega energetskega velikana Rosneft in zaupnikom ruskega predsednika Putina. Gre za 85,6 metra dolgo jahto Amore Vero, ki je bila zasidrana v ladjedelnici blizu Marseilla.

Velik del ruskih in ukrajinskih milijarderjev je sicer svoje jahte že umaknil z območja Evropske unije in plujejo proti Aziji.

Z Maldivov poročajo, da sta tam dve jahti ruskih bogatašev. Jahta Titan je v lasti Aleksandra Abramova, ki je solastnik jeklarskega podjetja Evraz, medtem ko jahta MySky pripada Igorju Kesaevu, ki je ustanovil ruskega trgovskega velikana Megapolis. Skupno naj bi bilo v bližini Maldivov najmanj pet superjaht ruskih bogatašev.

Zavetišče v Črni gori

Nekatere jahte so ruski oligarhi zasidrali tudi v Črni gori. Kljub temu bo, kot opozarjajo črnogorski gospodarski analitiki, v turistični sezoni treba razmisliti o tem, kako nadomestiti odliv ruskih in ukrajinskih gostov.

Rusi v Črni gori predstavljajo skoraj 30 odstotkov celotnega števila tujih gostov, 20.000 pa jih tam tudi živi. Po podatkih črnogorske centralne banke za leto 2019 so državljani Rusije samo v tistem letu kupili za 39 milijonov evrov nepremičnin.

Policijsko varovanje jahte na Reki

V reškem pristanišču je superjahta Royal Romance, ki je od marca lani formalno v lasti milijarderja Viktorja Medvedčuka, dobrega prijatelja Putina in vodje proruske opozicije v Ukrajini, pod policijskim varovanjem.

Jahta Royal Romance je dolga 92 metrov in ocenjena na več kot 200 milijonov dolarjev, v zadnjih letih pa je bila po navedbah reškega Novega lista pogosto gost reškega pristanišča. Ali so tam zasidrane jahte ruskih lastnikov, reška luška uprava ni potrdila, ker gre za varovane podatke. So pa sporočili, da za zdaj ni nobenih omejitev o gibanju plovil, ki plujejo pod rusko zastavo ali so v lastništvu ruskih posameznikov, ruskih družb in družb, povezanih z ruskih kapitalom.

Koliko jaht ruskih oligarhov je še na Hrvaškem, je tako težko oceniti. "Kot je bilo že večkrat objavljeno, so bili nekateri od ruskih oligarhov, kot je Roman Abramović, v preteklih letih že večkrat na Hrvaškem. Te jahte v glavnem plujejo pod zastavami drugih držav, ki so znane davčne oaze. Težko je odgovoriti, ali in koliko jaht ruskih oligarhov je na Hrvaškem," je za Jutarnji list povedal glavni urednik jadranskega portala Morski.hr Jurica Gapšar.

Ruski oligarhi čutijo sankcije