Objave Alexa Jonesa na portalu Infowars so pogosto širili tudi skrajno desničarski politiki. Foto: Reuters
Objave Alexa Jonesa na portalu Infowars so pogosto širili tudi skrajno desničarski politiki. Foto: Reuters

Jonesu je že avgusta porota v Teksasu naložila plačilo 45,2 milijona dolarjev odškodnine za trpljenje, ki ga je povzročil z laganjem o strelskem pokolu, za katerega je v svoji radijski oddaji trdil, da je izmišljotina levičarjev, ki želijo prepovedati orožje, starše pa je obtožil, da so plačani igralci.

Množični morilec je konec leta 2012 na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v zvezni državi Connecticut pobil 20 otrok in šest odraslih oseb. Sorodniki ubitih so zahtevali najmanj 550 milijonov dolarjev odškodnine.

Porota na sodišču v zvezni državi Connecticut, le 30 kilometrov od prizorišča pokola, se je zdaj odločila še za znatno višjo odškodnino, ki jo morata plačati Jones in njegovo podjetje Free Speech Systems, pod katerega spada njegova spletna stran Infowars in ki je julija razglasilo stečaj.

Leta nadlegovanj in groženj

V Connecticutu je Jonesa tožilo več kot deset sorodnikov 20 otrok in šestih zaposlenih, ki so bili ustreljeni decembra leta 2012 v pokolu, ki je pretresel ameriško javnost. Zaradi Jonesovih laži so se več let spopadali z nadlegovanjem in prejemali tudi grožnje s smrtjo.

Jones je po razsodbi dejal, da se bo pritožil na odločitev sodišča. "Borimo se proti Goljatu," je zatrdil in svoje privržence pozval k nujnim donacijam za ohranitev njegovega portala.

Eden od odvetnikov staršev Christopher Mattei je dejal, da gre za obsodbo laži, ki jih je Jones več let strupeno širil. Po njegovih besedah je Jones leta in leta služil na račun laži o pokolu, s čimer povečeval promet na svoji spletni strani in pospeševal prodajo različnih izdelkov.

Čeprav prihodki portala Infowars niso javni, pa je ta glede na pričevanja med sojenjem med letoma 2016 in 2018 prinesel 165 milijonov dolarjev zaslužka. Po oceni sodnika v sojenju v Teksasu je osebno premoženje Jonesa vredno med 135 in 270 milijoni dolarjev.