Predsednik Trump je odstop veleposlanice sprejel. Foto: Reuters
Predsednik Trump je odstop veleposlanice sprejel. Foto: Reuters
Nikki Haley, Donald Trump
Leta 2015 je Nikki Haley kot guvernerka po pokolu, ki ga je v cerkvi nad temnopoltimi verniki izvedel rasist, ukazala umik zastave Konfederacije s poslopja parlamenta Južne Karoline. Kljub temu je nato vstopila v Trumpovo administracijo, čeprav predsednik pogosto izraža stališča rasističnih skupin. Foto: Reuters

Odločitev veleposlanice, sicer nekdanje guvernerke Južne Karoline, za odstop je presenetil uslužbence ameriške vlade, poroča ameriški portal Axios. Kot poroča Associated Press, je Trump po srečanju z Nikki Haley dejal, da bo administracijo zapustila "ob koncu leta". Dosedanjo veleposlanico je označil za "zelo posebnega" človeka. Dodal je, da mu je že pred šestimi meseci dejala, da bo morda odstopila. Po njegovih besedah sta skupaj sicer "rešila veliko problemov". Nikki Haley je postala veleposlanica v ZN-u januarja 2017.

Trump zamenjave zanjo še nima, čeprav ima na voljo, kot je dejal, številne čudovite ljudi. Skupaj z Nikki Haley sta zatrdila, da po novem ZDA v ZN-u spet vsi spoštujejo, ne tako kot prej.

Razlog njenega odhoda s položaja bo še nekaj časa predmet številnih ugibanj, saj je dejala, da ne odstopa iz osebnih razlogov ali kakšnih sporov, ampak ker je bila vedno prepričana, da mora politik vedeti, kdaj napoči čas, da se umakne. Za zdaj še nima nobenih načrtov za prihodnost, je dodala. Zanikala pa je, da ima ambicijo kandidirati za predsednico leta 2020. "Edino, kar bom storila, je, da podprem njega," je dejala in s prstom pokazala na Trumpa.

Bila je polna pohval na račun Trumpove zunanje politike. "Spet nas vsi spoštujejo. Delamo, kar hočemo, morda nas nimajo radi, vendar nas vsi spet spoštujejo." To, da delajo, kar hočejo, je ponazorila z odločitvijo za selitev veleposlaništva ZDA v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Kot največji uspeh sta oba s Trumpom poudarila napredek glede Severne Koreje.

Nikki Haley je še poudarila, da ji je bila Trumpova žena Melania v veliko pomoč in ji je nudila podporo, prav tako je pohvalila Trumpovo hčer Ivanko in zeta Jareda Kushnerja, ki je po njenih besedah "genij, ki ga nihče ne razume", med drugim zaradi tega, kako je do konca izpeljal pogajanja o novem prostotrgovinskem sporazumu Severne Amerike.

Kot poroča Reuters, je bila v ZN-u Nikki Haley obraz Trumpove politike "Najprej, Amerika". Vodila je namreč umik ZDA iz več ZN-ovih programov in agencij, zagovarjala pa je ostro politiko do Irana in Severne Koreje.

Ni šlo brez sporov
Aprila se je zapletla v spor z Belo hišo, poroča BBC. Trumpov gospodarski svetovalec Larry Kudlow je novinarjem namreč dejal, da je Nikki Haley prehitro napovedala nove sankcije proti Rusiji, češ da se je "začasno zmedla". Nekaj ur pozneje je takratna veleposlanica odvrnila: "Z vsem spoštovanjem, jaz se ne zmedem".

Kot republikanska guvernerka Južne Karoline je bila v času predsedniške kampanje odkrito kritična do Trumpa. Nikki Haley je hčerka priseljencev iz Indije, za Trumpa pa je pred imenovanjem na mesto veleposlanice dejala, da je nespoštljiv do priseljencev v ZDA. Trump je zanjo dejal, da je "prebivalce Južne Karoline sram zaradi Nikki Haley".

Decembra 2017 je poudarila, da bi morali "prisluhniti" ženskam, ki so Trumpa obtoževale spolnega napada, enkrat pa je celo namignila, da bi lahko Trumpova retorika sprožila svetovno vojno.

Rojena je bila kot Nimrata Randhawa. Vzgojena je bila kot sikhinja, pozneje pa je prestopila v krščansko vero.