Graves (levo), Grusch in Fravor na zaslišanju v kongresu. Foto: Reuters
Graves (levo), Grusch in Fravor na zaslišanju v kongresu. Foto: Reuters

Predstavniški dom je v sredo sklical prelomni panel o "neidentificiranih nenavadnih pojavih". Gre za najbolj neposreden poziv ameriških oblasti doslej, da si skrivnostna videnja zaslužijo nadzor na najvišjih vladnih ravneh.

"Na zaslišanje ne bomo pripeljali zelenih možicev ali letečih krožnikov. Želimo samo priti do dejstev," je na začetku panela povedal republikanec Tim Burchett, vendar je zaslišanje treh nekdanjih uradnikov večkrat stopilo na mejo znanstvene fantastike.

Grusch: Vlada ima v lasti več plovil Nezemljanov

Nekdanji obveščevalec ameriških zračnih sil in samooklicani žvižgač David Grusch trdi, da vlada prikriva dokaze o več kot desetih krajih, kjer so strmoglavili NLP-ji. Ameriška vlada ima po njegovih besedah več "nedotaknjenih ali delno dotaknjenih" vozil Nezemljanov. Na nekaterih naj bi našli tudi "biološke materiale nezemeljskega izvora", njegove navedbe povzema BBC.

Grusch se je pri svojih trditvah skliceval na zaposlene z neposrednim poznavanjem zadev, vendar njihovih imen ali podrobnosti zaradi zaupnosti ni razkril. Sam je sicer priznal, da "ni nikoli videl trupel Nezemljanov".

Vsi trije nekdanji uradniki so pozvali k večji transparentnosti in boljši zaščiti žvižgačev o NLP-jih. Foto: Reuters
Vsi trije nekdanji uradniki so pozvali k večji transparentnosti in boljši zaščiti žvižgačev o NLP-jih. Foto: Reuters

Srečanje z bombonom tic tac

Upokojeni poveljnik ameriške mornarice David Fravor je znova opisal svoja srečanja z NLP-jem v obliki "bombona tic tac" leta 2004, ko je še služil v vojski. Ameriška mornarica je več let za tem tudi potrdila pristnost videoposnetkov "tic taca", ki so prišli v javnosti.

"Tehnologija, s katero smo se takrat srečali, je bila veliko boljša od vsega, kar smo imeli, imamo danes ali želimo razviti v naslednjih desetih in več letih," je dejal Fravor.

Pozivi k zaščiti žvižgačev

"Če so NLP-ji tuji brezpilotni zrakoplovi, je to problem nacionalne varnosti. Če gre za kaj drugega, je to vprašanje za znanost. V vsakem primeru so neidentificirani predmeti skrb vzbujajoči za varnost letenja," pa je dejal nekdanji mornariški pilot Ryan Graves.

Tudi Graves je opisal svoja srečanja z NLP-ji in zatrdil, da se je njegova eskadrilja redno srečevala z njimi. Pilot je sicer ustanovil skupino Američani za varni zračni prostor, ki spodbuja pilote, da poročajo o NLP-jih. "Potrebujemo sistem, v katerem lahko pilota ta srečanja prijavijo, ne da bi se bali za službo," je dodal.

Nenavadno zaslišanje posebnega odbora predstavniškega doma za nadzor je poenotilo demokrate in republikance, ki so bili do konca dvournega srečanja pripravljeni zagotoviti tovrstni sistem. Kljub temu so nekateri kongresniki ostali zelo skeptični do NLP-jev, se je pa večina strinjala, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Pododbor predstavniškega doma za nadzor je pozval vlado predsednika Joeja Bidna, naj bo glede vprašanja NLP-jev bolj odkrita.

Sorodna novica Nasa: Ni prepričljivih dokazov o nezemeljski dejavnosti

Nekateri od 650 primerov NLP-jev uradno niso razloženi

Kongres je sicer že ustanovil poseben urad za reševanje vseh področij anomalij, ki deluje pod okriljem ameriškega obrambnega ministrstva. Direktor Pentagonovega urada Sean Kirkpatrick je aprila senatnemu pododboru povedal, da ameriška vlada spremlja 650 morebitnih primerov neidentificiranih pojavov na nebu in predvajal videoposnetek dveh dogodkov.

Ameriške vlade so poročila o NLP-jih večinoma pripisala balonom, pa tudi brezpilotnim letalom, pticam, vremenskim pojavom ali odpadkom, kot so plastične vrečke. Nekateri pojavi sicer uradno še zmeraj niso pojasnjeni. Kirkpatrick je takrat poudaril, da ni dokazov o nezemeljskem življenju in da njegov urad ni našel verodostojnih dokazov o predmetih, ki nasprotujejo znanim zakonom fizike.