Potrjena je obtožnica proti Weisselbergu (na sliki za Trumpom). Foto: Reuters
Potrjena je obtožnica proti Weisselbergu (na sliki za Trumpom). Foto: Reuters

Obtožnica, o kateri poročajo televizija CNN, časnik Wall Street Journal in drugi mediji, bo objavljena danes, to pa naj bi bil le začetek.

Tožilec Manhattna Cyrus Vance mlajši namreč vodi široko preiskavo raznih domnevnih kršitev zakonov, ki zadevajo tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, vendar uvodna obtožnica njega ne zadeva.

Weisselberga so tožilci skušali prepričati, da bi sodeloval pri preiskavi Trumpa in njegove organizacije, a jim, kot kaže, ni uspelo. Danes naj bi se predal policiji. Tožilcem je pri preiskavi med drugim izdatno pomagala nekdanja Weisselbergova svakinja.

Tožilec Vance med drugim preiskuje plačila ženskama za molk o spolnem razmerju s Trumpom, različne cenitve premoženja za banke in davčno službo, plačila zaposlenim v obliki raznih daril in ugodnosti, kot so brezplačna stanovanja in šolanja za otroke brez prijavljanja davkov, gotovinska plačila uslužbencem in drugo.

V ameriški javnosti medtem ugibajo, ali bo kazen nekoč doletela tudi samega Trumpa. Poznavalci so prepričani, da nobena pomembnejša finančna poteza ni bila narejena brez njegove vednosti, a obenem poudarjajo, da previdni Trump običajno ni puščal sledi.

Trump je na meji govoril, da so ZDA bolna država. Foto: Reuters
Trump je na meji govoril, da so ZDA bolna država. Foto: Reuters

Trump v času poročil o obtožnici na meji z Mehiko

Medtem je Trump na povabilo teksaškega guvernerja, republikanca Grega Abbotta, v sredo obiskal ameriško-mehiško mejo. Kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, je Trump spet dokazal, kako dobro obvlada izbiro primernega trenutka.

Obisk meje in javna zborovanja naj bi bili tudi preusmerjanje pozornosti s sodnih primerov, kakršen je vložitev obtožnice proti Trumpovi organizaciji.

V soboto je prvič po 6. januarju, ko so njegovi podporniki vdrli v kongres, v Wellingtonu v Ohiu nagovoril množico. Osredotočil se je na hvaležno temo, na mejo z Mehiko. Čeprav Bela hiša to vztrajno zanika, je jugozahodna meja njena boleča točka. Samo maja letos jo je prestopilo več kot 180.000 ljudi.

"Vse te čudovite politike so odpravljene. Nekega lepega dne so jih ukinili. Ne v treh ali petih mesecih, ampak že v prvem tednu. Zdelo se je, da predvsem zato, ker so bili to moji ukrepi. Ampak, kot veste, opravili smo odlično delo," je dejal Trump.

"Iz zdaj imamo odprto in resnično nevarno mejo. Nevarnejšo kot kadar koli v zgodovini naše države, zato se moramo vrniti čim prej. Ampak imamo v številni pogledih bolno državo, bolno v pogledu volitev, bolno glede meje. In če ne bo dobrih volitev in utrjene meje, ne boste imeli države," je dodal.