Več sto tožnikov trdi, da bi organizacija lahko preprečila spolne zlorabe nad tedaj večinoma mladoletnimi skavti. Foto: Reuters
Več sto tožnikov trdi, da bi organizacija lahko preprečila spolne zlorabe nad tedaj večinoma mladoletnimi skavti. Foto: Reuters

Stečaj ob tem ne bo vplival na programe skavtske organizacije, ki se ukvarja z dejavnostmi na prostem, kot sta pohodništvo in kampiranje.

Skupina je v zadnjem desetletju izgubila četrtino članstva, predvsem zaradi več sto obtožb spolnih zlorab in javnega prerekanja glede sprejemanja homoseksualcev in deklet v svoje vrste – tem so vrata prvič odprli lani.

Leta 1910 ustanovljeno organizacijo iz Teksasa so preplavile obtožbe spolnega nasilja – več primerov je starih več deset let – potem ko je več ameriških zveznih držav po vzponu gibanja #MeToo odstranilo pravne ovire, ki so preprečevale tožbe zaradi starih obtožb o spolni zlorabi otrok.

Organizacija deških skavtov (Boy Scouts) spolnega nasilja ne zanika. Večkrat so sporočili, da verjamejo obtožbam, da se opravičujejo oškodovanim in da spodbujajo žrtve k prijavam nasilja.

Več sto tožnikov skavtsko organizacijo obtožuje, da bi lahko preprečila spolne zlorabe dečkov.

Bankrot omogoča zunajsodno poravnavo

Predstavnik skavtov na sprejemu pri predsedniški kandidatki Elizabeth Warren. Foto: Reuters
Predstavnik skavtov na sprejemu pri predsedniški kandidatki Elizabeth Warren. Foto: Reuters

Razglasitev stečaja bo skavtom omogočila, da bodo vse tožbe prenesli na eno sodišče in poskusili doseči zunajsodno poravnavo, namesto da bi organizacija porabljala svoja sredstva za vsak sodni primer posebej.

Skavtska organizacija je v zadnjem letnem poročilu iz leta 2018 navedla, da razpolagajo z 1,5 milijarde dolarjev finančnih sredstev.

Vložitev prošnje za bankrot oziroma "Chapter 11" daje podjetju v finančnih težavah dodaten čas, v katerem lahko podjetje reorganizira svoje financiranje. Sočasno pa omejuje čas žrtev, saj določa časovni okvir, znotraj katerega lahko žrtve še vložijo tožbo, navaja Washington Post.

Skavtska organizacija trdi, da jim bo razglasitev stečaja omogočila vzpostavitev odškodninskega sklada. Zapisali so, "da lahko sprejmejo svojo družbeno in moralno odgovornost za pravično odškodnino žrtvam", hkrati pa zagotovili, da bodo še naprej opravljali "svoje poslanstvo – služiti mladini, družinam in lokalnim skupnostim".

Stečaj priljubljena praksa obtoženih spolnih zlorab

Skavti so imeli po podatkih iz leta 2017 dobra dva milijona članov. Foto: Reuters
Skavti so imeli po podatkih iz leta 2017 dobra dva milijona članov. Foto: Reuters

Prošnjo za stečaj je skavtska organizacija vložila v zvezni državi Delaware. Podobno stečajno strategijo je po obtožbah spolnega nasilja uporabilo že več kot 20 katoliških škofij in ameriško gimnastično združenje.

"Na neki način so s tem skavti priznali, da imajo velik problem. Pravzaprav je tako velik, da se sami več ne morejo spoprijeti z njim," je za Washington Post dejal odvetnik Michael Pfau, ki zastopa okoli 300 žrtev, a sočasno poudaril, da bo zaradi tega zmanjšana njihova možnost predstavitve zgodbe na sodišču.

Skavti razglasili bankrot zaradi spolnih zlorab