Dim jantarjeve barve je prepredel zrak in ulice San Francisca v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Foto: Reuters
Dim jantarjeve barve je prepredel zrak in ulice San Francisca v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Foto: Reuters

Ogenj je zajel države ob severozahodnem delu ZDA. Samo v ameriški zvezni državi Kaliforniji, v kateri je zadnjih 20 let izredno velika suša, se gasilci bojujejo z dvajsetimi večjimi gozdnimi požari. Gasilci poskušajo pogasiti plamene, ki so se razširili po celotnem območju Los Angelesa, San Diega in San Bernardina. V Kaliforniji je do zdaj zgorelo tisoč kvadratnih kilometrov površin, največ do zdaj, sezona požarov pa se še ni niti prav začela.

V zadnjih požarih umrlo najmanj enajst ljudi. Nekateri prebivalci so zato že prebegnili v Oregon in Idaho.

Ognjeni zublji se nevarno približujejo mestu Malden, ki je znano po kmetijstvu. Iz San Francisca poročajo o treh mrtvih, eden med njimi je bil motorist, ki se je poskusil rešiti (glej videoposnetek v priloženega Twitterja).

"Neverjetno je, da je toliko požarov," je dejal vodja inštituta za okolje Stanford Woods Chris Field. "Čeprav se ukvarjaš s pojasnjevanjem tovrstnih pojavov, je tokrat resnično težko slediti dogajanju," je dodal po poročanju Guardiana.

Preventivno izklopili elektriko

Požar v Kaliforniji, ki so ga poimenovali Bear fire, je izbruhnil v odročni severni regiji, nedaleč od mesta Paradis in se razširil na več kot tisoč kvadratnih kilometrov v zadnjih 24 urah. Ogenj zdaj grozi tudi mestu Oroville, kjer so prebivalce že evakuirali.

Mesto Paradise je leta 2018 opustošil do takrat največji požar v zgodovini Kalifornije, ko je umrlo 85 ljudi in bilo uničenih 19.000 objektov. Požar je takrat porušil tudi električni daljnovod, zato so reševalci tokrat preventivno izklopili elektriko. To pa je prebivalcem Paradisa onemogočilo prejemanje rednih obvestil o stanju na terenu, zaradi česar so se podali v evakuacijo, kar je povzročilo prometne zastoje.

V Oregonu so gozdni požari zajeli več kot 15.000 kvadratnih metrov površine in se razširili ob gorovju Cascade. O prvih žrtvah so poročali že v sredo, ko sta v Oregonu umrl 12-letni deček in njegova babica, ki sta v avtomobilu bežala pred žgočim ognjem. Guvernerka Oregona Kate Brown je Oregonce opozorila, naj se pripravijo na najhujše, saj da bi to lahko bila zaradi naravne ujme "največja izguba življenj in objektov v zgodovini države".

Približno 65 kilometrov južno od Portlanda pred ognjem beži skoraj 16.000 ljudi, najmanj 420.000 jih je v pripravljenosti, da stori enako. Na jugu države so že evakuirali mesto Medford z 80.000 prebivalci.

V Washingtonu umrla enoletni otrok in njegova babica

O tragični nesreči poročajo tudi iz zvezne države Washingtona, kjer je umrl enoletni deček, njegove starše pa so našli hudo poškodovane. Od ponedeljka je tam zgorelo 785 kvadratnih kilometrov površin in celo mestece Malden na vzhodu države.

Požari v ZDA: Oblasti evakuirale več tisoč ljudi