Argentinski volivci so želeli spremembo – in dobili so jo. Vodil jih bo Javier Milei. Foto: Reuters
Argentinski volivci so želeli spremembo – in dobili so jo. Vodil jih bo Javier Milei. Foto: Reuters

Po preštetih 99 odstotkih glasov je jasno, da bo novi voditelj Argentine Milei. Levosredinski Massa, ki je prejel 44 odstotkov glasov, ga je že poklical in priznal poraz.

Milei je v prvem govoru pred svojimi podporniki v Buenos Airesu dejal: "Danes se začenja obnova Argentine. Danes je konec zatona Argentine. Nazadovanja je konec, ni več vrnitve. Argentina se bo vrnila na mestu v svetu, ki ga nikoli ne bi smela izgubiti. Delali bomo z ramo ob rami z vsemi državami svobodnega sveta, da bi skupaj zgradili boljši svet."

Veselje po Mileievi zmagi na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters
Veselje po Mileievi zmagi na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters

Mileiu je že čestital ameriški predsednik Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei "naredil Argentino spet veliko". Mediji vlečejo tudi vzporednice med Mileiem in nekdanjim brazilskim predsednikom Jairom Bolsonarom.

Zmagovalcu volitev so čestitali tudi voditelji drugih južnoameriških držav. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je na omrežju X zapisal, da želi novi argentinski vladi veliko uspeha ter da je "Brazilija vedno na voljo za sodelovanje s svojimi argentinskimi brati". Milei je sicer med kampanjo večkrat kritiziral Lulo in ga označil za "jeznega komunista".

Tudi Kitajska je Mileiu čestitala za zmago in ob tem izrazila željo po krepitvi sodelovanja med državama. Milei je sicer med kampanjo večkrat obljubil, da bo prekinil vezi s Kitajsko, eno največjih trgovinskih partneric Argentine.

Mileiju sta čestitala tudi indijski premier Narendra Modi in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na omrežju X pohvalil njegovo stališče v podporo Ukrajini pri odvračanju ruske agresije.

Za radikalne družbene spremembe

Anarhokapitalist, kot se je sam razglasil, Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno denarno enoto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo. Njegov program je zelo priljubljen med mladimi argentinskimi volivci, ki so popolnoma razočarani nad političnimi elitami države, ki živi iz krize v krizo, in želijo svež začetek.

Razočaranje poraženca Sergia Masse. Foto: Reuters
Razočaranje poraženca Sergia Masse. Foto: Reuters

Milei med drugim obljublja tudi liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe, papeža Frančiška pa je opredelil za komunista, zaradi česar so mu katoliški duhovniki v državi nasprotovali. Po drugi strani pa nima nič proti istospolnim porokam.

Massa je pred volitvami skušal prepričati volivce s proračunskimi dodatki za upokojence in delavce ter je v zadnjih mesecih gospodarstvu iz proračuna namenil okoli sedem milijard ameriških dolarjev transferjev, kar je okoli 1,5 odstotka celotnega BDP-ja države.

V parlamentu Milei sicer nima večine, zaradi česar opazovalci predvidevajo, da ne bo mogel v celoti uresničiti svojih številnih radikalnih načrtov. Položaj bo zasedel sredi decembra, nasledil bo levosredinskega Alberta Fernandeza, ki se za položaj drugič ni potegoval.

Več kot stoodstotna inflacija

Argentina je spet v globoki krizi s 140-odstotno letno inflacijo, okoli 40 odstotkov ljudi v drugem največjem gospodarstvu Južne Amerike pa živi pod mejo revščine. Zunanji dolg narašča, nacionalna valuta peso izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem, državni aparat je napihnjen, industrijska proizvodnja pa je skromna.

Milei napoveduje velike posege v gospodarstvo