Joe Biden je afero komentiral med obiskom Mehike. Foto: Reuters
Joe Biden je afero komentiral med obiskom Mehike. Foto: Reuters

"Seznanili so me z odkritjem, in bil sem presenečen, da so bili v tisto pisarno preneseni kakršni koli vladni dokumenti," je dejal Biden na novinarski konferenci v Mehiki na vrhu voditeljev Severne Amerike.

Bela hiša sodeluje z Nacionalnimi arhivi in ministrstvom za pravosodje, potem ko je v ponedeljek potrdila, da so v pisarni svetovalne skupine Penn Biden Center v Washingtonu že novembra odkrili dokumente – med njimi nekaj z oznako zaupno – iz časa, ko je bil Biden podpredsednik v vladi predsednika Baracka Obame.

"Ljudje vedo, da zaupne dokumente jemljem resno. Dokumente so našli odvetniki v zaklenjeni omari," je še dejal Biden in dodal, da so jih nemudoma predali Nacionalnim arhivom.

Vzporednice z Donaldom Trumpom

Posebni tožilec Jack Smith sicer zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je odnesel s seboj iz Bele hiše na Florido, trenutno vodi preiskavo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Demokrati poudarjajo, da je med primeroma velika razlika, saj Biden za dokumente ni niti vedel, Trump pa da jih je namenoma odnesel s seboj.

Severnoameriški voditelji vidijo svetlo prihodnost v čisti energiji

Voditelji ZDA, Mehike in Kanade so se v torek v mehiški prestolnici na vrhu zavezali, da bodo poglobili regionalno gospodarsko sodelovanje in okrepili sodelovanje na področju čiste energije.

V Ciudad de Mexicu so se voditelji ukvarjali z nekaterimi spornimi vprašanji. ZDA in Kanada obtožujejo Mehiko, da daje prednost nacionalnemu energetskemu podjetju na škodo njunih, Mehika in Kanada imata trgovinske pritožbe na račun ZDA, Obrador pa je poskrbel za razburjenje, ko je Bidnu dejal, da je treba končati preziranje Latinske Amerike. Biden ga je potem spomnil na vse milijarde dolarjev, ki so jih ZDA namenile regiji.

Na koncu so prevladali pozitivni toni, in Obrador je dejal, da so se dogovorili, da bodo s spodbujanjem regionalne trgovine postali bolj samozadostni in zmanjšali odvisnost od drugih delov sveta.

Za republikance to sploh ni pomembno in poudarjajo, da Bidnov primer dokazuje, da je bil predsednik malomaren, obenem pa trdijo, da potemtakem Trump ni naredil nič takega, kar bi si zaslužilo preiskavo.

Novi predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu, republikanec Mike Turner, je od nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines že zahteval, naj obveščevalci ocenijo škodo, ki je nastala zaradi dokumentov v Bidnovi pisarni.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy pa je že v ponedeljek dejal, da primer dokazuje, da so se demokrati spravili na Trumpa iz političnih razlogov. Trump pa je zahteval, naj FBI izvede racijo tudi pri Bidnu, kot jo je izvedel avgusta lani pri njem na Floridi.
Demokrati ga obtožujejo, da se spreneveda, saj so Biden oziroma njegovi odvetniki dokumente nemudoma po odkritju predali Nacionalnim arhivom, Trumpa pa so morali k temu prisiliti, nato je vložil še tožbo.

Predsednik senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti Mark Warner je pozval k zaslišanju o Bidnovih dokumentih, ker imajo sistem za zaščito zaupnih informacij o nacionalni varnosti in želijo vedeti, kaj se je zgodilo. "Kar mi je znano, je to, da so dokumente našli in jih takoj izročili, kar je popolnoma drugače od več mesecev prizadevanj, da se pride do podobnih dokumentov," je dejal Warner.

Televizija CNN je poročala, da so nekateri dokumenti zadevali Ukrajino, kjer takrat še ni bilo vojne, in Iran.