Joe Biden je bil med letoma 2009 in 2017 podpredsednik ZDA v administraciji Baracka Obame. Foto: Reuters
Joe Biden je bil med letoma 2009 in 2017 podpredsednik ZDA v administraciji Baracka Obame. Foto: Reuters

Dokumente so novembra lani našli Bidnovi pravni svetovalci, ko so zapirali omenjene pisarne, poroča CNN.

Zaupnih dokumentov je "približno deset". Njihove vsebine niso razkrili, neimenovani vir je za televizijo CBS povedal le, da ne vsebujejo jedrskih skrivnosti ter da so bili shranjeni v mapi v škatli, v kateri so bili še drugi nezaupni dokumenti.

Zadeva je sporna, saj bi morali ameriški vladni uradniki po koncu mandata zaupne dokumente izročiti nacionalnemu arhivu. Najdeni dokumenti so iz obdobja, ko je bil Biden podpredsednik v administraciji Baracka Obame.

"Bela hiša sodeluje z nacionalnim arhivom in ministrstvom za pravosodje glede odkritja tega, kar se zdi, da so dokumenti administracije Obame in Bidena, vključno z nekaj dokumenti z oznakami tajno," je sporočil Bidnov posebni svetovalec Richard Sauber.

Trump: Kdaj bo FBI preiskal Belo hišo?

Na razkritje o najdbi zaupnih dokumentov se je že odzval nekdanji predsednik Donald Trump, ki ga preiskujejo zaradi prilastitve zasebnih dokumentov. "Kdaj bo FBI preiskal več domov Joeja Bidna, morda celo Belo hišo?" se je vprašal na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je avgusta lani na njegovem zasebnem posestvu na Floridi zasegel okoli 300 strogo zaupnih dokumentov.