Družine umrlih se še vedno pobirajo po lanski tragediji. Foto: Reuters
Družine umrlih se še vedno pobirajo po lanski tragediji. Foto: Reuters

Osrednja slovesnost v spomin na žrtve napada je v sredo potekala v bližini osnovne šole Robb Elementary v Uvaldeju. Pred letom dni je tja vstopil oborožen 18-letnik ter ubil 19 otrok in dve učiteljici, še 17 ljudi je bilo ranjenih. To je bil najhujši napad v ameriških šolah v skoraj desetih letih.

Strelski pohod se je končal, potem ko policisti, ki so predtem več kot uro čakali, čeprav so otroci klicali na telefonsko število za pomoč, vdrli v učilnico in ustrelili napadalca. Prepozen odziv policije je sprožil ostre kritike in bil označen kot katastrofalen, uvedena je bila preiskava.

"Ko sva stala tam v Uvaldeju, si z Jill nisva mogla kaj, da ne bi pomislila, da je že preveč šol in vsakdanjih krajev, ki postanejo prizorišča smrti. Vsepovsod smo slišali isto sporočilo – naredite nekaj, za božjo voljo, prosim, naredite nekaj," je dejal Biden in prebral tudi pismo babice ene od žrtev iz Uvaldeja. "Izbrišite nevidno črto, ki je razdelila naš narod, najdite rešitev in popravite, kar je polomljeno. Naredite, kar je treba, da se kaj takega ne bi več ponovilo," je zapisala.

"Preveč šol, preveč vsakodnevnih krajev je postalo krvava polja," je dejal Biden. "Dokler kongres ne sprejme zakonov o orožju, ki jih zapoveduje zdrava pamet in ki bi bojno orožje umaknili z naših ulic in iz rok nevarnih ljudi, in dokler tega ne storijo tudi zvezne države, ne moremo končati te epidemije," je bil jasen ameriški predsednik.

Vladni podatki za leto 2020 kažejo, da so bili strelski napadi glavni razlog smrti za ameriške otroke in najstnike. "Čas je za dejanja. Čas je, da se sliši naš glas. Ne kot glas demokratov ali republikancev, temveč kot prijateljev, sosedov, staršev, sodržavljanov," je bil čustven Biden.

V ločeni izjavi je minister za izobraževanje Miguel Cardona dejal, da je lanska sprememba orožarske zakonodaje največja sprememba na tem področju v zadnjih 30 letih, a da je treba storiti še veliko več.