Prizor iz Des Moinesa po streljanju. Foto: Reuters
Prizor iz Des Moinesa po streljanju. Foto: Reuters

Osma žrtev je v bolnišnici in je v kritičnem stanju, je sporočila policija. Žrtve naj bi bile kitajski delavci.

Aretirali so 67-letnega Zhao Chunlija. Gre za že drugi množični strelski napad v Kaliforniji v zadnjih dneh.

Predsednik nadzornega sveta okrožja San Mateo Dave Pine je povedal, da so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca.

Ni bilo takoj jasno, kako sta bili lokaciji povezani, čeprav je Pine dejal, da je osumljenec, ki ga je označil za nezadovoljnega delavca, delal v podjetju ali na kmetiji.

Urad šerifa okrožja San Mateo je kmalu po streljanju sporočil, da so osumljenca ujeli, nevarnost za skupnost pa je minila.

BBC poroča, da se je osumljenec sam predal policiji. S sabo je imel polavtomatsko pištolo, ki je bila morda uporabljena v napadu, trenutno pa naj bi sodeloval s policijo.

Štirje ljudje so bili ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake. Foto: EPA
Štirje ljudje so bili ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake. Foto: EPA

"Niti nismo imeli časa, da bi žalovali za tistimi, ki so umrli v strašnem streljanju v Monterey Parku. Nasilje z orožjem se mora končati," je izjavil Pine.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da je bil na poti v bolnišnico, da bi se srečal z žrtvami streljanja, ko so ga obvestili o novem incidentu.

Enajst mrtvih v Monterey Parku

V soboto zvečer je namreč 72-letni Huu Can Tran izvedel strelski napad v plesni dvorani v predelu Los Angelesa, Monterey Park. Število smrtnih žrtev je v ponedeljek naraslo na 11, ko je v bolnišnici umrl še eden od hudo ranjenih.

Napad je Tran nameraval nadaljevati v drugi podobni dvorani, vendar ga je opazil obiskovalec, napadel in razorožil. Strelec si je pozneje sodil sam, policija pa nagiba za napad v ponedeljek še ni razkrila.

Streljanje v Iowi

V ameriški zvezni državi Iowa pa sta bila v ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za nameren napad, po katerem so aretirali tri osumljence.

Policisti so ob prihodu na šolo v mestu Des Moines našli dva kritično ranjena šolarja in so ju skušali oživiti. Prepeljali so ju v bolnišnico, kjer pa so potrdili smrt. Odrasli uslužbenec šole je bil hudo ranjen in se je boril za življenje.

Le 20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. Eden je pobegnil, vendar ga je ujel policijski pes.

Program na šoli, ki pomaga ogroženim mladostnikom, je leta 2021 ustanovil raperski glasbenik Will Holmes z umetniškim imenom Will Keeps.

Program si prizadeva spodbujati in izobraževati mlade, ki živijo v težkih okoliščinah in pomanjkanju, z umetnostjo, glasbo in drugimi programi. Uči jih tudi finančne pismenosti in komunikacijskih sposobnosti. Okrog 70 odstotkov šolarjev je pripadnikov etničnih manjšin.

Guvernerka Iowe Kim Reynolds je sporočila, da je šokirana in žalostna ob novici o streljanju.

Letos že šest streljanj na šolah z žrtvami

Po podatkih organizacije Education Week, ki spremlja streljanje na šolah, je bilo to šesto letošnje streljanje na šoli v ZDA, v katerem je bil nekdo ranjen ali ubit, vendar prvo s smrtnim izidom. Lani je bilo po šolah v ZDA 51 strelskih napadov, ki so se končali s poškodbami ali smrtjo.

V najhujšem šolskem streljanju lani je bilo v osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu ubitih 21 ljudi, 19 otrok in dva odrasla.

V strelskem napadu pred srednjo šolo v Des Moinesu marca lani je bil ubit en dijak, dva druga najstnika pa sta bila huje ranjena. Policija je aretirala deset mladoletnikov.

Biden za prepoved jurišnega orožja

Po dveh strelskih napadih v Kaliforniji je predsednik Joe Biden kongres pozval, naj sprejme prepoved jurišnega orožja oziroma polavtomatskih pušk, čeprav predlagana prepoved nima možnosti za potrditev.

"Kalifornijske skupnosti že drugič v zadnjih dneh žalujejo zaradi izgube najdražjih v nesmiselnem nasilju z orožjem," je sporočil predsednik ZDA Biden in dodal, da so demokratski senatorji ponovno v postopek vložili predlog za prepoved jurišnega orožja oziroma polavtomatskih pušk ter predlog zakona za prepoved prodaje tega orožja osebam, mlajšim od 21 let.

"Tudi ko čakamo na podrobnosti o streljanju, se zavedamo, da nasilje s strelnim orožjem zahteva ostrejše ukrepe. Ponovno pozivam oba domova kongresa, naj hitro ukrepata in sprejmeta prepoved za varnost ameriških skupnosti, šol, delovnih mest in domov," je sporočil Biden.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je medtem po drugem strelskem napadu izjavil, da drugi amandma k ameriški ustavi postaja samomorilski pakt Američanov. Zagovorniki orožja v ZDA trdijo, da jim drugi amandma, ki govori o pravici do ustanavljanja oboroženih milic, daje pravico do orožja.

Republikanci nasprotujejo ukrepom proti orožju, demokrati večinoma tudi niso za popolno prepoved. Demokrati niti v senatu, kjer imajo tesno večino, predloga o prepovedi jurišnega orožja ne morejo spraviti mimo republikanske obstrukcije, v predstavniškem domu kongresa pa imajo republikanci tesno večino in predlog niti ne bo uvrščen na glasovanje.

Nov strelski pohod v ZDA