Joe Biden. Foto: EPA
Joe Biden. Foto: EPA

Na volitvah se bo odločalo o nadzoru nad obema domovoma kongresa, predstavniškim domom in senatom, volilo se bo tudi guvernerje ključnih zveznih držav. Po večini napovedi naj bi republikanci dobili večino v predstavniškem domu, glede senata pa ni jasno, kdo naj bi imel nadzor.

Biden je Američane pozval, naj se postavijo proti lažem, nasilju in nevarnim privržencem nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je imenoval zgolj kot "poraženega nekdanjega predsednika".

Sorodna novica Ameriške vmesne volitve: Prvi pravi preizkus za nepriljubljenega Bidna

Ti po Bidnovih besedah skušajo na prihajajočih volitvah storiti to, kar jim leta 2020 ni uspelo, namreč ukrasti volitve. "Zdaj ni čas za pasivnost, ker je molk enak podpori skrajnežem," je med drugim dejal Biden.

Po Bidnovih besedah je Trump spodbudil grožnje nekaterih republikanskih kandidatov, da ne bodo priznali izidov volitev, če bodo na njih poraženi. "To je pot v kaos v Ameriki," je dejal. Takšna nepriznavanja izidov so "nezakonita" in "neameriška", je dodal, poroča BBC.

Po tednih pomirjujočih besed o ameriškem gospodarstvu in inflaciji je Biden v zadnjih dneh pred volitvami predstavil temačnejše sporočilo, ko je izjavil, da sistem upravljanja države ogrožajo laži Trumpa, ki zanikajo volilne izide, ter nasilje, ki ga po Bidnovih besedah spodbujajo.

Predsednik je na železniški postaji Union v Washingtonu izpostavil republikance "ultra MAGA" in sklicevanje na Trumpov slogan "Make America Great Again". Označil jih je za manjšino, ki je gonilna sila republikanske stranke.

Poudaril je zlasti napad na moža predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi prejšnji petek in dejal, da so Trumpove lažne trditve o ukradenih volitvah podžgale nevaren porast političnega nasilja in ustrahovanja volivcev v zadnjih dveh letih.

"V državi je skrb vzbujajoče naraslo število ljudi, ki odobravajo politično nasilje ali preprosto molčijo. Vemo, da je demokracija ogrožena, vendar vemo tudi to, da je v naši moči, da jo ohranimo," je dejal.

Ustrahovanje volivcev

Trumpovi privrženci ustrahujejo in nadlegujejo sodelavce volilnih komisij in do zdaj so zaradi tega vložili obtožnice že proti petim ljudem. Volilni uradniki po vsej državi se pripravljajo na spopade na voliščih, saj so se za opazovalce volitev prijavili številni zagovorniki teorij zarote.

Nekdanji predsednik Donald Trump še vedno ne priznava izida predsedniških volitev leta 2020. Foto: EPA
Nekdanji predsednik Donald Trump še vedno ne priznava izida predsedniških volitev leta 2020. Foto: EPA

Zvezni sodnik v zvezni državi Arizona je izdal ukaz o prepovedi približevanja za skupino Trumpovih privržencev, ki so bili obtoženi, da nadlegujejo volivce blizu volišč v tej državi. Ti ljudje so včasih oboroženi in nosijo neprebojne jopiče.

Biden je volivce pozval, naj dolgo in dobro premislijo o trenutku, v katerem so. "V običajnem letu se ne spoprijemamo pogosto z vprašanjem, ali bo glas, ki smo ga oddali, ohranil demokracijo ali jo ogrozil," je dejal.

Predsednik ZDA je tudi opozoril, da so številni znova glasovali po pošti in se lahko ponovi to, kar se je zgodilo leta 2020. Najprej so prešteli glasove v živo, kar je dalo prednost republikancem, pozneje pa so glasovi po pošti, ki so jih šteli nazadnje, prevesili tehtnico na stran demokratov. Do zdaj je volilo že 27 milijonov volivcev.

Nekateri republikanci so Bidnove pripombe ostro kritizirali. Vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy, ki se poteguje za mesto predsednika predstavniškega doma, če bo njegova stranka prevzela večino, je sporočil, da skuša Biden deliti ZDA in odvrniti pozornost od njegove politike, zaradi katere da imajo Američani višje življenjske stroške.

Biden: Demokracija v ZDA je ogrožena