Letalo 777X je med preizkusnim poletom letelo štiri ure. Foto: Reuters
Letalo 777X je med preizkusnim poletom letelo štiri ure. Foto: Reuters

Uspešen test je bil izveden v času, ko si Boeing prizadeva izboljšati svojo podobo po lanski prizemljitvi njegovih letal 737 Max zaradi dveh smrtonosnih strmoglavljenj, v katerih je umrlo 346 ljudi.

Letalo 777X je vzletelo blizu Seattla, polet pa je trajal štiri ure. Pred tem so ta teden zaradi močnih vetrov preklicali dva poskusa, poroča BBC.

Preden bo 77-metrsko potniško letalo prihodnje leto začela uporabljati letalska družba Emirates, bodo sicer potrebni dodatni testi.

Letalo bi moralo priti v uporabo že letos, a so to prestavili zaradi tehničnih težav.
777X je večja in učinkovitejša različica Boeingovega uspešnega letala 777. Nov model ima največje komercialne motorje.

Boeing je sporočil, da so prodali že 309 teh letal. Vsako stane več kot 442 milijonov dolarjev, sprejme pa 426 potnikov. Letalo bo glavni tekmec Airbusovega modela A350-1000 z okoli 360 sedeži.

Boeing je v krizi od padcev letal 737 Max, ki sta se zgodila v razmiku petih mesecev. Prvo letalo je strmoglavilo oktobra 2018 v Indoneziji, drugo pa marca lani v Etiopiji.

Podjetju grozijo številne preiskave zaradi obtožb, da je žrtvovalo varnost, ker je hitelo, da bi letalo predalo kupcem. Zdaj se v Boeingu trudijo, da letalo 737 Max spet odobrijo za polete.

Letalo 737 Max je bilo sicer najbolje prodajano Boeingovo letalo, njegova prizemljitev pa je po ocenah Boeing stala več kot devet milijard dolarjev.