Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tudi javno priznal, da je homofob. Foto: Reuters
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tudi javno priznal, da je homofob. Foto: Reuters

"Če hočete priti sem in imeti spolne odnose z žensko, si dajte duška," je po poročanju Guardiana dejal Bolsonaro novinarjem v prestolnici Brasilia. "Ne smemo pa dopustiti, da postane Brazilija znana po tem, da je turistični raj za homoseksualce."

Izjava brazilskega predsednika je že izzvala zgrožen odziv LGBT-skupnosti, ki meni, da je izjava Bolsonara dokaz, "da ni vodja države, temveč državna sramota". Predsednik LGBT-društva v Braziliji David Miranda je po poročanju Guardiana dejal, da predsednik z opravljanjem svoje funkcije predstavlja državo v vseh pogledih.

Renan Quinalha, odvetnik, ki se v Braziliji bori za pravice istospolno usmerjenih, meni, da je izjava Bolsonara "katastrofalna deklaracija, tako z vidika človekovih pravic kot glede same podobe Brazilije v mednarodni skupnosti". Po njegovem mnenju tovrstne izjave "dajejo zeleno luč že tako alarmantnemu stanju nasilja proti LGBT-skupnosti v Braziliji", saj namiguje, da so le heteroseksualne družine prave družine. Predsednika Bolsonara je označil za homofoba.

Homofobne izjave predsednika

Izvolitev Bolsonara oktobra lani je osupnila LGBT-skupnost, ki je že takrat slutila, da bi novoizvoljeni predsednik lahko sprožil nov val homofobije in nasilja, povezanega z njo. Bolsonaro je že večkrat izjavil, da je homofob, na kar je po njegovih besedah ponosen.

Med intervjujem leta 2013 z britanskim igralcem Stephenom Fryjem je celo izjavil, da "homoseksualni fundamentalisti perejo možgane heteroseksualnim otrokom, da bi postali geji in lezbijke, da bi jih v prihodnosti lahko zadovoljili". Dejal je tudi to, da "brazilska družba ne mara istospolno usmerjenih".

Izjave Bolsonara so udarec za Brazilijo, ki se je dolga leta trudila v svetu pridobiti ugled strpne družbe kot tudi destinacije, ki je tolerantna do istospolno usmerjenih.