Jair Bolsonaro pred privrženci na aveniji Paulista. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro pred privrženci na aveniji Paulista. Foto: Reuters

V brazilskem velemestu se je po nekaterih ocenah zbralo več kot 180.000 ljudi, ki nasprotujejo preiskavi nekdanjega voditelja in njegovih sodelavcev. Prepričani so, da zdajšnje oblasti Bolsonara preganjajo, ker je "povedal svoje mnenje".

68-letni Bolsonaro je v govoru pozval k pomilostitvi svojih podpornikov, ki so bili za sodelovanje v napadu na predsedniško palačo, kongres in vrhovno sodišče osmega januarja lani obsojeni na dolge zaporne kazni. Obtožbe proti sebi pa je označil za "politično motivirane laži" in dejal, da je čas, da se pozabi na preteklost in omogoči, da gre Brazilija naprej. "Kaj pomeni udar? To so tanki na ulicah, orožje, zarote. Nič od tega se v Braziliji ni zgodilo," je dejal v 20-minutnem govoru.

Bolsonaro, ki je bil v času januarskih izgredov v ZDA, je že večkrat zavrnil odgovornost za takratne nemire. V domovino se je vrnil marca leta 2023 in takrat dejal, da "se nima ničesar bati". Še zdaj je najvplivnejši desničarski politik v Braziliji.

Prst ves čas uperja v Lulo

Obsežna operacija brazilskih oblasti, ki je ob Bolsonaru osredotočena tudi na več njegovih nekdanjih ministrov, generalov in tesnih sodelavcev, medtem krepi sodni primež okoli nekdanjega desničarskega predsednika, ki se od volilnega poraza proti trenutnemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi oktobra leta 2022 otepa številnih obtožb. V okviru preiskave poskusa državnega udara so mu oblasti na začetku meseca tudi zasegle potni list.

Na shodu v nedeljo je Bolsonaro spregovoril tudi o naslednjih predsedniških volitvah leta 2026, na katerih sicer ne bo smel kandidirati. Brazilsko vrhovno sodišče je namreč junija lani odločilo, da je kriv zlorabe oblasti in kršenja volilne zakonodaje, potem ko naj bi leta 2022 sklical tuje diplomate in jih opozoril na domnevno nevarnost goljufij na volitvah, na katerih ga je porazil Lula. Kandidaturo mu je sodišče prepovedalo za osem let.