Jair Bolsonaro. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro. Foto: Reuters

Bolsonaro namerava ostati v ZDA, dokler pristojne oblasti ne bodo sprejele odločitve o prošnji, poroča BBC.

V ZDA je odpotoval z vizumom za diplomate in voditelje držav, ta pa poteče po 30 dneh. V ZDA je odšel pred inavguracijo njegovega levičarskega naslednika Luiza Inacia Lule da Silve 1. januarja.

Njegov odvetnik Felipe Alexandre je dejal, da je nekdanji predsednik "posvetil 34 let svojega življenja služenju javnosti" in da želi biti nekaj časa na dopustu, preden se odloči, kakšen bo njegov naslednji korak.

O nekdanjem predsedniku poteka v Braziliji preiskava, potem ko so izgredniki ta mesec vdrli v vladna poslopja v glavnem mestu Brasilia. Bolsonaro je sicer iz ZDA izrazil "obžalovanje" za nerede, a je zanikal, da bi jih povzročil.

8. januarja je več tisoč Bolsonarovih podpornikov, jeznih zaradi izida volitev, vdrlo v predsedniško palačo ter poslopji kongresa in vrhovnega sodišča.

Nekateri ameriški demokratski kongresniki v Washingtonu se ne strinjajo s tem, da je Bolsonaro v ZDA. Več deset jih je ta mesec predsednika Joeja Bidna pozvalo, naj prekliče kakršen koli diplomatski vizum Bolsonara, češ da je spodbudil nasilje proti demokratičnim institucijam.