Trumpu ni po godu, da mora med predvolilno kampanjo sedeti na sodišču. Foto: Reuters
Trumpu ni po godu, da mora med predvolilno kampanjo sedeti na sodišču. Foto: Reuters

Samosežig je v živo prenašalo več televizijskih hiš, posnetki moškega v plamenih pa so se naglo razširili na omrežju X.

Incident se je zgodil med odmorom sodnika Juana Merchana na tretji dan sojenja Donaldu Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov.

Moški se je zažgal na zagrajenem delu trga, kjer se v zadnjih dneh redno zbirajo manjše skupine Trumpu naklonjenih protestnikov.

Na videoposnetku je videti moškega, kako kleči na tleh in maha z rokami, ko ga vse bolj zajemajo zublji. Prizor je opazovalo več očividcev, nato pa so proti njemu stekli policisti z gasilnimi napravami. Ko jim je uspelo pogasiti ogenj, je bil moški negiben, poroča AP.

"Spustil je nekaj zvokov, nato pa vrgel v zrak vse letake, ki jih je imel s seboj. Šokantno je bilo. Nekateri ljudje jokajo v parku. Ampak nič ne moreš storiti," je dogodek opisal eden od očividcev.

Nagib moškega ni znan, je pa na enem od njegovih transparentov pisalo: "Trump je z Bidnom in oba bosta na nas izvedla fašistični udar." Na letakih pa je po poročanju CNN-a pisalo, da je newyorška univerza krinka za mafijo, ob tem pa so bile navedene obtožbe na račun te izobraževalne ustanove.

Policija pregleduje nahrbtnik in letake moškega, potem ko se je ta zažgal pred sodno stavbo. Foto: AP
Policija pregleduje nahrbtnik in letake moškega, potem ko se je ta zažgal pred sodno stavbo. Foto: AP

Na sodišču na Manhattnu je v četrtek pred sodnikom Merchanom priseglo 12 Newyorčanov, ki bodo v prihodnjih tednih kot porotniki spremljali sodni proces in na koncu odločali o usodi nekdanjega predsednika ZDA.

V ponedeljek začetek zasliševanja prič

Sedem porotnikov so izbrali že v torek, vendar sta dva nato v četrtek odpadla. Ena od porotnic je bila izločena, ker je bila zaradi medijskega poročanja njenim sorodnikom in prijateljem razkrita njena identiteta, drugega porotnika pa so ujeli na lažeh.

Sodnik Merchan je napovedal, da bodo po izbiri porote lahko predvidoma že v ponedeljek začeli zasliševati priče. Začelo bo tožilstvo, ki v četrtek Trumpovim odvetnikom ni hotelo izdati, katere od prič na seznamu bodo najprej na vrsti.

Sodnik je pritrdil tožilcem, ki trdijo, da bo Trump objavo izkoristil za napade na priče. Merchan bo v torek odločal o zahtevi tožilcev, da Trumpa kaznuje za dosedanje primere napadov na priče, ki so v nasprotju s sodnikovo prepovedjo tovrstnih dejanj. Tožilci zahtevajo 1000 dolarjev denarne kazni za vsak napad, pri čemer so jih doslej našteli najmanj sedem.

Če bo spoznan za krivega, Trumpu grozi do deset let zapora. Foto: Reuters
Če bo spoznan za krivega, Trumpu grozi do deset let zapora. Foto: Reuters

Med pričami tudi Stormy Daniels

Trump je obtožen ponarejanja poslovnih listin v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu z njim pred predsedniškimi volitvami leta 2016. V primeru obsodbe – pri čemer mora biti odločitev porote soglasna – mu v najslabšem primeru grozi več kot deset let zapora.

Nekdanji predsednik ZDA in kandidat republikancev za prihajajoče predsedniške volitve, ki obtožbe zanika, se je v četrtek vnovič pritožil, češ da zaradi sodnega procesa ne more voditi predsedniške kampanje. "Že dneve sedim tu od jutra do večera v tisti mrzli sobi," je dejal in sojenje označil za zelo nepošteno.

Merchan je Trumpu odredil, da mora biti med sojenjem vsak dan prisoten v dvorani, sicer ga bo poslal v pripor. Sodnik mu je zabičal tudi, da ne sme ustrahovati ljudi, povezanih s primerom, ob tem pa mora že prihodnji teden odločati o zahtevi tožilcev, da Trumpa kaznuje zaradi žaljivih objav na družbenih omrežjih proti pričam in porotnikom.

Na seznamu prič tožilstva sta tudi Stormy Daniels in nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki trdi, da je igralki po Trumpovem navodilu plačal 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu.