Fauci že dalj časa svari pred resnimi posledicami prehitrega odpiranja gospodarstva in družbe. Foto: Reuters
Fauci že dalj časa svari pred resnimi posledicami prehitrega odpiranja gospodarstva in družbe. Foto: Reuters

Fauci je podobno kot dan prej v ZN-u generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, da pripravljajo številna mogoča cepiva proti novemu koronavirusu. "Imamo veliko kandidatov in upam, da bomo imeli veliko zmagovalcev. Z drugimi besedami, imamo veliko strelov na gol," je dejal Fauci, ki upa, da bo kateri izmed njih hitro zadel v polno. Upa, da bodo cepiva na voljo za napredne teste že jeseni ali zgodaj pozimi.

V nasprotju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki že razglaša zmago nad novim koronavirusom, čeprav število okužb in smrti v ZDA še naprej narašča, je Fauci z drugimi vladnimi strokovnjaki znova opozoril, da je treba slediti priporočilom zdravstvenim strokovnjakom, ki vedo, kaj govorijo. Koronavirus je doslej v ZDA pobil že 82.789 ljudi, potrjenih okužb pa je bilo do zdaj že skoraj 1.400.000.

Zaslišanje v senatu je potekalo na daljavo. Foto: Reuters
Zaslišanje v senatu je potekalo na daljavo. Foto: Reuters

"Če določena območja, mesta, države ali kar koli skoči prek nadzornih točk in se prehitro odprejo brez zmogljivosti za učinkovit odgovor na ponovne izbruhe, bomo priča naraščanju okužb in novim izbruhom. Posledice bodo lahko zelo resne," je dejal Fauci, ki mu je Trump prepovedal zaslišanje v predstavniškem domu kongresa, v senatno zaslišanje, kjer imajo večino republikanci, pa ni posegal.

Zgled postal New York

79-letni Fauci je dejal, da se morajo osredotočiti na dokazane prakse javnega zdravstva glede omejevanja in zmanjševanja okužb. Tako se vede za zdaj država New York, kjer v nasprotju z večjim delom ZDA okužbe in smrti zaradi covida-19 upadajo. New York je daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA in na višku pandemije na začetku aprila je na dan umiralo po 800 ljudi, zdaj pa že manj kot 200.

Demokratski člani odbora so zaslišanje izkoristili za kritike Trumpa. Vodilni demokrat v odboru Pat Murray je dejal, da Američani pred odpravljanjem ukrepov proti pandemiji potrebujejo vodstvo zvezne vlade, potrebujejo načrt in odkritost. Nič od tega doslej niso videli. Zaslišana sta bila tudi direktor Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield in komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn.