Policija pred vstopom na Trumpovo posest. Foto: EPA
Policija pred vstopom na Trumpovo posest. Foto: EPA

Po besedah Trumpa je njegovo posestvo v Palm Beachu zasedla velika skupina agentov FBI-ja, ki so med preiskavo vlomili tudi v njegov sef. Nekdanjega predsednika med preiskavo ni bilo na Floridi, bil je v svoji stolpnici Trump Tower v New Yorku.

Hišna preiskava naj bi bila povezana z odkrivanjem nepravilnosti Trumpa pri ravnanju z uradnimi dokumenti.

"To so mračni časi za naš narod," je Trump sporočil v izjavi za javnost in zatrdil, da je sodeloval z vsemi pristojnimi vladnimi uradi, zato ni bilo potrebe po "nenapovedanem vdoru v njegovo domovanje".

"Takšen napad se lahko zgodi le v državah tretjega sveta. Žal je Amerika postala ena teh držav, skorumpirana kot še nikoli prej. Vlomili so celo v moj sef," je še dejal nekdanji predsednik.

Pence "globoko zaskrbljen"

Trumpov podpredsednik Mike Pence, ki se je po volitvah od nekdanjega predsednika distanciral, je v nizu zapisov na Twitterju sporočil, da je tudi sam "globoko zaskrbljen" zaradi "še nikoli izvedene" preiskave Trumpovega posestva.

"Še nikoli v ameriški zgodovini ni bila predmet racije zasebna rezidenca kakšnega nekdanjega predsednika ZDA," je zapisal. Dodal je, da preiskava "spodkopava zaupanje javnosti v naš pravosodni sistem", poroča BBC.

Pravosodni minister Merrick Garland mora po njegovih besedah ljudstvu nemudoma v celoti razložiti, zakaj je bil ta ukrep sprejet.

Agentje FBI-ja naj bi iz Trumpove hiše odnesli več škatel. Foto: Reuters
Agentje FBI-ja naj bi iz Trumpove hiše odnesli več škatel. Foto: Reuters

Trump naj bi uničil nekatere dokumente

Trumpov sin Eric je povedal, da je to del preiskave glede ravnanja z dokumenti Nacionalnega arhiva.

Februarja je Nacionalni arhiv, ki skrbi za predsedniške dokumente, zaprosil pravosodno ministrstvo za preiskavo Trumpovega ravnanja z uradnimi zapisi. Nacionalni arhiv je sporočil, da so od Trumpa januarja iz Mar-a-Laga pridobili 15 škatel, od katerih so nekatere vsebovale zaupne zapise.

Ameriški predsedniki morajo po zakonu prenesti vsa svoja pisma, delovne dokumente in elektronsko pošto v nacionalni arhiv. Trumpu očitajo, da je mnogo dokumentov nezakonito uničil.

Trumpovo razkošno posestvo Mar-e-Lago na Floridi. Foto: Reuters
Trumpovo razkošno posestvo Mar-e-Lago na Floridi. Foto: Reuters
Preiskave FBI-ja na floridskem posestvu Trumpa