Trump je bil glavni govornik na ameriškem srečanju konservativcev in populistov. Foto: Reuters
Trump je bil glavni govornik na ameriškem srečanju konservativcev in populistov. Foto: Reuters

"Morali bi ukiniti ministrstvo za izobraževanje," je dejal Trump na letni konferenci za konservativno politično akcijo (CPAC), ki ga je občinstvo pospremilo z vzkliki odobravanja.

"Ne morete učiti Svetega pisma, lahko pa učite otroke, da je Amerika zlobna in da moški lahko zanosijo," je dejal Trump, ki je pozval k strogi prepovedi poučevanja za otroke "neprimernih" vsebin.

V ZDA je aktualna razprava o kulturni vojni v povezavi z vprašanji spolne identitete. Konservativci si prizadevajo omejiti pravice skupnosti LGBTQI, pri čemer so pogosto tarča tudi šole. Knjige, ki naj bi bile preveč sugestivne ali politično neskladne z njihovim svetovnim nazorom, so v učilnicah prepovedane, navaja DPA.

Ko je Trump načel temo spolne identitete in šole, se je množica še posebej razvnela. "Nobenemu učitelju ne bi smeli dovoliti, da poučuje naše otroke o vprašanjih transspolnosti brez soglasja staršev," je dejal. Tudi v vojski po njegovem mnenju ne bi smelo biti nobene "leve spolne teorije".

"Svet je preveč nevaren, da bi bile ameriške oborožene sile politično korektne. Vidite, kaj se dogaja s Kitajsko in Rusijo," je zatrdil.

Znova o volilni prevari

Trump je bil tako kot že v preteklosti osrednji govornik konference. V dvournem govoru je pred približno tisoč ljudmi ponovil znane stvari. Veliko aplavzov je požel tudi pri temah, kot so migracije, ali ko je ponovil svojo trditev glede volilne prevare. Znova je tudi pozval k smrtni kazni za preprodajalce mamil.

Pri tem je znova namigoval na ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2024, vendar je ni napovedal. "Zdaj bomo morda morali to znova storiti," je dejal. Trump to sicer izjavi v skoraj vsakem govoru, za kar je deležen veliko aplavza.

V anonimni spletni anketi CPAC-a v Teksasu je 69 odstotkov vprašanih dejalo, da bi moral Trump znova kandidirati za predsednika države. Guverner Floride Ron DeSantis je bil denimo v tej anketi na drugem mestu s 24 odstotki.