Guverner Floride Ron DeSantis. Foto: EPA
Guverner Floride Ron DeSantis. Foto: EPA

Predlog je že potrdil predstavniški dom floridskega kongresa, republikanski guverner Ron DeSantis pa je napovedal, da ga bo podpisal.

"Zakon bo najmlajše ščitil pred izpostavljenostjo občutljivim temam. Starši bodo lahko otroke pošiljali v vrtce brez strahu, da bi bile te teme del šolskih programov," je dejal guverner države, ki ima po njegovem mnenju v vrtcih šolske programe.

Nasprotniki zakonu pravijo "Ne reci gej", podporniki pa zakon o pravicah staršev v izobraževanju. Zakon bo prepovedal pouk o homoseksualnosti ali spolni identiteti od vrtca do 3. razreda osnovne šole. Za starejše bo ta dovoljen le na način. primeren njihovi starosti, kar pa ni opredeljeno. Podporniki zakona trdijo, da ne bo prepovedal neformalnih pogovorov med učenci ali učitelji, ampak le, da tema ne bo del šolskih programov.

Če se bo staršem zdelo, da v šolah preveč omenjajo homoseksualnost, jim bo zakon omogočil tožbo. Nasprotniki zakona trdijo, da se bo floridski šolski sistem utopil v tožbah brez utemeljenega razloga.