Voznikom tovornjakov se je v njihovem protestu v Ottawi pridružilo na tisoče ljudi. Foto: AP
Voznikom tovornjakov se je v njihovem protestu v Ottawi pridružilo na tisoče ljudi. Foto: AP

GoFundMe se sklicuje na navedbe policije, da prihaja med protestniki do nasilja. Kot so sporočili, bodo zadržali že nakazane donacije, ob predložitvi izpolnjenega obrazca pa bodo donatorjem izplačila vrnili. Namesto GoFundMe se je že javila druga spletna platforma, GiveSendGo, da začne sprejemati donacije za konvoj svobode.

Slovenski protestni konvoj svobode z nekaj deset vozili

V Sloveniji so protestniki, ki nasprotujejo vladnim ukrepom za zajezitev širjenja virusa in cepljenju proti covidu-19, po vzoru protesta kanadskih tovornjakarjev protestirali na slovenskih cestah. Protest so začeli na različnih koncih države in krenili v Ljubljano, a kaj več kot nekaj deset vozil k protestu niso pritegnili.

Voznikom se je na protestu pridružilo na tisoče ljudi, do zdaj pa je policija aretirala tri ljudi, poroča BBC.

Donacije za konvoj svobode so na strani GoFundMe dosegle že 10 milijonov kanadskih dolarjev (6,8 milijona evrov), pri čemer so jih do zdaj organizatorjem izplačali milijon.

Sorodna novica Slovenski protestni konvoj svobode z nekaj deset vozili

GoFundMe je v izjavi zapisal, da ko se je spletna nabirka začela, so bili protesti še mirni, da pa so pozneje prekršili njihove pogoje sodelovanja, ki prepovedujejo spodbujanje k nasilju in nadlegovanju.

"Zdaj imamo dokaze organov pregona, da so se sprva mirni protesti sprevrgli v okupacijo, policija poroča o nasilju in drugih nezakonitih dejavnostih," so zapisali. "Organizatorjem Konvoja svobode ne bomo izdali več sredstev, bomo pa sodelovali z organizatorji, da bi poslali vsa preostala sredstva kredibilnim in uveljavljenim dobrodelnim organizacijam, ki jih bomo vnaprej preverili."

Prebivalci Ottawe nejevoljni zaradi nevšečnosti

Protestniki nasprotujejo obveznemu cepljenju. Foto: AP
Protestniki nasprotujejo obveznemu cepljenju. Foto: AP

Protestniki, združeni v Konvoj svobode, so bili v zadnjih dneh deležni nekaj nasprotovanja prebivalcev Ottawe, ki pa so jim organizatorji obljubili, da bodo protestirali mirno in zakon spoštovali, da pa tudi nameravajo "ostati tako dolgo, kot bo potrebno".

"Razumemo vaše frustracije in si iskreno želimo, da bi obstajal kak drugačen način, da bi se naše sporočilo slišalo," je dejal ta teden organizator konvoja Chris Barber. "Odgovornost za vaše nevšečnosti leži izključno na plečih politikov, ki nas raje slikajo kot negativce in nas psujejo, kot pa da bi se z nami zapletli v spoštljiv, resen dialog."

Protestniki so v Ottawi "zaradi ljubezni do naših družin, skupnosti in naroda", je povedala soorganizatorka, Tamara Lich, ki pravi, da je užaljena ob oznaki protestnikov kot "rasistov, šovinistov, celo teroristov". Kot je dejala, so le "povprečni miroljubni državljani, ki spoštujejo zakon, iz vseh slojev, ki so siti vladnega ustrahovanja in zaničevanja".

Sporočilo premierju Justinu Trudeauju. Foto: AP
Sporočilo premierju Justinu Trudeauju. Foto: AP

Napovedujejo se novi protesti

Policija je sporočila, da jih skrbi, ker je konvoj pritegnil ekstremistično retoriko, medtem ko prebivalce Ottawe motita predvsem zapora prometa in skvotanje voznikov tovornjakov po mestnih parkih.

Kuhar iz ene od restavracij v središču mesta je za BBC potožil, da je njegovo delo ovirano, ker se dostavljavci živil in alkohola ne morejo prebiti prek zapor tovornjakov in policijskih kordonov. "Sploh ne dvomim, da je velika večina protestnikov mirnih. Ampak kot smo videli lani s protesti v ZDA, lahko že mala manjšina zlonamernih ljudi zelo hitro in zlahka situacijo zaostri," je povedal.

Eden od prebivalcev je že vložil tožbo proti organizatorjem in zahteva 10 milijonov dolarjev odškodnine zaradi "nevzdržno glasnega" hupanja.

Foto: AP
Foto: AP

Anketa Abacus Date je pokazala, da 68 odstotkov Kanadčanov meni, da imajo s protestniki "zelo malo skupnega", medtem ko jih je 32 odstotkov odgovorilo, da imajo z njimi veliko skupnega.

V petek je policija v Ottawi napovedala nove ukrepe proti protestnikom, za potrebe česar je v središče mesta odposlala dodatnih 150 policistov in razširila policijske barikade. Policijski načelnik Peter Sloly je stanje opisal kot "nevzdržno" in dejal, da je policija "absolutno predana, da naredi konec protestom".

Kljub temu se pričakujejo novi protesti v Ottawi, organizatorji napovedujejo tudi nove v Torontu. V Kanadi je z vsemi odmerki cepljenih 78 odstotkov prebivalcev, za necepljene pa oblasti posameznih pokrajin uvajajo vse več omejitev in celo zvišanja zavarovalne premije.