Direktor haitijske policije Leon Charle je javnosti sporočil, da so aretirali zdravnika s Floride, ki bi bil lahko vpleten v umor predsednika Jovenela Moïseja. Foto: Reuters
Direktor haitijske policije Leon Charle je javnosti sporočil, da so aretirali zdravnika s Floride, ki bi bil lahko vpleten v umor predsednika Jovenela Moïseja. Foto: Reuters

Kot je še sporočil začasni vodja haitijske policije Leon Charles, je zdravnik osumljen, ker naj bi ga domnevni plačanci poklicali takoj po umoru predsednika. Med kriminalistično preiskavo so v njegovem stanovanju našli tudi dodatne dokaze.

Zdravnik je tretji prebivalec ZDA haitijskega rodu in enaindvajseti, ki so ga aretirali v povezavi z umorom predsednika Jovenela Moïseja.

Sorodna novica Haitijska vlada ZDA pozvala k posredovanju. So Kolumbijci res odgovorni?

Moïseja so napadalci ustrelili in ubili na njegovem domu v bližini prestolnice Port-au-Prince v sredo malo po polnoči po lokalnem času.

V napadu je bila ranjena tudi prva dama Martine Moïse, ki je trenutno na zdravljenju v Miamiju v ZDA.

Aretirani pripadniki kolumbijske vojske

Napad naj bi izvedlo 26 Kolumbijcev in dva Američana haitijskega rodu. Izdajali so se za agente ameriške Agencije za boj proti mamilom (DEA).

Tri Kolumbijce so ubili, pet jih še iščejo. Direktor kolumbijske policije general Jorge Luis Vargas Valencia je dejal, da naj bi bilo v umor vpletenih 17 nekdanjih pripadnikov kolumbijske vojske. Kot je sporočil, so Kolumbijce, osumljene vpletenosti v napad na haitijskega predsednika, najela štiri podjetja, ki jih ni imenoval. Na Haiti so pripotovali iz Dominikanske republike. Tudi kolumbijska vlada je Haitiju obljubila pomoč pri preiskavi.

Ozadje atentata še vedno ostaja neznano, sumljivo je tudi, da se predsednikovi varnostniki očitno niso upirali.