Praznični utrip na ulicah kubanske prestolnice. Foto: Reuters
Praznični utrip na ulicah kubanske prestolnice. Foto: Reuters

Havano so 16. novembra 1519 ustanovili španski osvajalci, saj jim je kraj zaradi strateške lokacije služil kot odskočna deska za nadaljnje osvajanje Amerike. Prav tako je postal točka, s katere so se z novim bogastvom obložene španske galeje vračale v Španijo. Španski kralj Filip II. je kraj leta 1592 razglasil za mesto.

Drugo največje mesto na Karibih

Havana ima danes okoli 2,1 milijona prebivalcev, s čimer je druga največja metropola na Karibih – prva je Santo Domingo, prestolnica Dominikanske republike, z dodatnim milijonom ljudi. Stari del Havane, ki kipi od arhitekturnih zakladov in mešanice kolonialne, baročne in art deco arhitekture, je Unesco leta 1982 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. V zadnjih letih so se v mestu lotili številnih prenov znamenitih stavb, še posebej glavnih turističnih točk.

Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je ob ognjemetu na slavnostnem večeru v soboto sprejel številne tuje goste, tudi nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Hollanda in španskega kralja Filipa VI. z ženo, kraljico Letizio.

500-letnico mesta so začeli slaviti v petek z vojaškimi salvami, v soboto pa je sledila še slovesnost v prenovljenem Kapitolu, kjer domuje kubanski parlament.

Praznovanje je potekalo v času zaostrenih političnih razmer z ZDA in vse slabšega gospodarskega stanja v državi.