Pregon prebežnikov s Haitija v Teksasu

Agenti na konjih lovijo prebežnike blizu šotorišča pod mostom, ki povezuje ameriško mesto Del Rio z mehiškim mestom Ciudad Acuna. Oblasti so namreč od tam hotele pregnati večinoma haitijske prebežnike. V zadnjih dneh je v šotorišču zatočišče poiskalo do 12.000 ljudi.

Podobe so pretresle del ameriške in svetovne javnosti, saj so priklicale spomin na pregon sužnjev v ZDA.

Obmejni policisti na konjih. Foto: Reuters
Obmejni policisti na konjih. Foto: Reuters

Poveljnik ameriške obmejne policije Raul Ortiz je dejal, da je bil odziv policije "nesprejemljiv", dodal pa je, da so policisti delovali v težkih okoliščinah in da so skušali zagotavljati varnost prebežnikov med iskanjem morebitnih tihotapcev ljudi.

V torek je minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas dejal, da se je ob posnetkih "zgrozil". Kot je dejal, policisti na konjih dolge vajeti uporabljajo, da "zagotovijo nadzor nad konjem", tudi on pa je napovedal preiskavo, poroča Al Džazira.

Za ameriško televizijo CNN je dejal, da je "vsakršno slabo ravnanje ali zloraba prebežnika nesprejemljiva", podobe, ki jih je videl, pa naj bi ga "globoko pretresle".

Kritike zaradi ravnanja policistov so prišle tudi iz Bele hiše. "Menim, da nihče, ki je videl te posnetke, ne misli, da je bilo to sprejemljivo ali primerno," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Dodala je, da ne pozna celotnega konteksta, a da si ne zna predstavljati, v kakšnem kontekstu bi bilo takšno ravnanje primerno.

Medtem republikanski guverner Greg Abbott ljudem, ki želijo brez ustreznih dovoljenj priti v ZDA, grozi z aretacijo in zaporom. Vlado predsednika Joeja Bidna je okrivil za porast števila prebežnikov v Teksasu.

Številni izmed Haitijcev v Teksasu so pobegnili iz domovine po uničujočem potresu leta 2010, pri čemer so sprva odšli v države Južne Amerike, nato pa so se usmerili proti severu.

Šotorišče prebežnikov. Foto: Reuters
Šotorišče prebežnikov. Foto: Reuters

Ameriška vlada se je odločila te ljudi izgnati iz ZDA. V nedeljo je na Haitiju pristalo prvo letalo z izgnanimi haitijskimi prebežniki, takšni poleti pa naj bi se izvajali ves teden.

Izgoni s sklicevanjem na sporni člen

Pri tem se oblasti sklicujejo na sporni 42. člen zakonodaje iz leta 1944, ki ga je obudila administracija Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa. Oblasti pravijo, da lahko z uporabo tega člena prebežnike izženejo, ne da bi jim ponudile možnost vložiti prošnjo za azil, razlog pa naj bi bila skrb za javno zdravje.

Organizacije za zaščito človekovih pravic kritizirajo ravnanje vlade in pravijo, da so vračanja prebežnikov nehumana glede na težak varnostni in gospodarski položaj na Haitiju.

V tej državi je bil julija ubit predsednik Jovenel Moise, kar je še poglobilo politično krizo. Mesec dni pozneje je državo prizadel potres z magnitudo 7,2. Umrlo je več kot 2000 ljudi, jug te karibske države pa je močno poškodovan.