Ukrajinski minister Dmitro Kuleba je ocenil, da se je po glasovanju zmanjšalo tveganje za večjo vojno v Evropi. Foto: Reuters
Ukrajinski minister Dmitro Kuleba je ocenil, da se je po glasovanju zmanjšalo tveganje za večjo vojno v Evropi. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da odobritev nove ameriške vojaške pomoči Izraelu kaže na močno podporo državi in "brani zahodno civilizacijo". "Ameriški kongres je pravkar z veliko večino sprejel zelo cenjen zakon o pomoči, ki izraža močno dvostrankarsko podporo Izraelu in brani zahodno civilizacijo. Hvala, prijatelji! Hvala, Amerika!" je v objavi na omrežju X zapisal Netanjahu.

Sorodna novica Predstavniški dom v ZDA odobril tako pomoč Ukrajini kot Izraelu

Odločitev kongresa je pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Hvala, Amerika," je zapisal na družbenem omrežju Telegram. Zelenski je dejal, da bo odločitev ohranila "zgodovino na pravi poti". "Demokracija in svoboda bosta na svetu vedno pomembni in ne bosta nikoli propadli, dokler ju bo Amerika pomagala ščititi. Pomemben zakon o pomoči ZDA, ki ga je danes sprejel predstavniški dom, bo preprečil širjenje vojne, rešil na tisoče in tisoče življenj ter pomagal obema narodoma, da postaneta močnejša. Pravični mir in varnost je mogoče doseči le z močjo," je dodal Zelenski.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za CNN dejal, da se je po glasovanju zmanjšalo tveganje za večjo vojno v Evropi. "S pomočjo Ukrajini, da odvrne rusko agresijo, preprečujemo večjo vojno v Evropi in nevarnost, da bi agresorji naš svet pahnili v kaos," je dejal Kuleba.

Ruska vojska naj bi zavzela vas na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska je glede na trditve obrambnega ministrstva v Moskvi v celoti zavzela vas Bogdanivka, ki leži na fronti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine med mestoma Časiv Jar, ki je v rokah ukrajinskih sil, in Bahmut, ki ga je Rusija lani zavzela po eni najdaljših in najbolj krvavih bitk med vojno v Ukrajini.

Zdi se, da je Časiv Jar naslednja tarča ruskih sil. Mesto je pred zgolj nekaj dnevi obiskal ukrajinski predsednik Zelenski, ki je danes izrazil optimizem, da bo v soboto odobreni ameriški sveženj pomoči za Ukrajino pomagal njihovim oboroženim silam.

Odobritev zakonov o izredni pomoči tujini sta pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Ukrajina si zasluži vso podporo v boju proti Rusiji. Čezatlantske zaveznice so enotne v podpori svobodi in demokraciji," je na omrežju X zapisala von der Leyen. "Tisti, ki verjamejo v svobodo in Ustanovno listino ZN-a, bodo še naprej podpirali Ukrajino," pa je sporočil Michel.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sicer ločeno potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, Izrael 26 milijard, indopacifiška regija – večinoma Tajvan – pa osem milijard dolarjev. Predsednik ZDA Joe Biden je za potrditev pomoči zaprosil že na začetku leta, vendar se je zaradi nasprotovanja republikancev proces zavlekel. Zdaj bodo tri zakone združili v enoten sveženj in ga poslali v potrditev senatu, ki bi lahko o tem glasoval že v torek.

Predstavniški dom potrdil sveženj zakonov o izredni pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu

Moskva: Odločitev bo poslabšala svetovno krizo

V Moskvi so se na glasovanje v kongresu ZDA ter odobritev pomoči za Izrael, Ukrajino in Tajvan odzvali s kritiko, češ da bo to samo poslabšalo že tako napete razmere v svetu.

"Dodelitev ameriške vojaške pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu bo poslabšala svetovno krizo," je na Telegramu sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in pomoč Kijevu označila za "neposredno podporo terorističnim dejavnostim".

Palestinsko predsedstvo in Hamas opozarjata, da gre za podporo agresiji

Na ameriško potrditev pomoči Izraelu so se kritično odzvali tudi v palestinskem predsedstvu v Ramali. 26 milijard dolarjev pomoči Izraelu bi lahko "povzročil na tisoče palestinskih žrtev na območju Gaze" in na Zahodnem bregu, je v soboto opozoril Nabil Abu Rudejna, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vodi palestinske oblasti na Zahodnem bregu. Po njihovem prepričanju odobritev pomoči ZDA pomeni "agresijo proti palestinskemu ljudstvu" in nevarno stopnjevanje razmer.

Sorodna novica V izraelskih napadih na Rafo je bilo ubitih 18 ljudi, med njimi 14 otrok

Odobritev pomoči Izraelu, ki je večinoma namenjena krepitvi izraelske zračne obrambe, zlasti zaradi zadnjih iranskih napadov, je obsodilo tudi islamistično gibanje Hamas, proti kateremu Izrael vodi vojno v Gazi. "Ta podpora, ki krši mednarodno pravo, je dovoljenje in zelena luč za sionistično skrajno vlado (Izrael), da nadaljuje brutalno agresijo proti našim ljudem," je Hamas zapisal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Hamasa ta poteza pomeni potrditev "uradne ameriške sokrivde in partnerstva v uničevalni vojni", ki jo proti palestinskemu ljudstvu na območju Gaze vodi izraelska vojska. Ta je oktobra lani sprožila obsežno ofenzivo v Gazi v odgovor na napad Hamasa na izraelsko ozemlje.

Abas kritičen tudi zaradi ameriškega veta v Združenih narodih

Palestinski predsednik Abas je bil v soboto kritičen tudi do odločitve ZDA, ki so vložile veto na predlog resolucije glede polnopravnega članstva Palestincev v Združenih narodih. Kot je dejal Abas, bodo palestinske oblasti ponovno razmislile o svojem odnosu z ZDA, da bi zaščitile interese palestinskega ljudstva. "Palestinsko vodstvo bo ponovno razmislilo o dvostranskih odnosih z ZDA, da bi zagotovilo zaščito interesov naših ljudi, naših ciljev in naših pravic," je dejal Abas za uradno palestinsko tiskovno agencijo Wafa.

Palestinci, ki imajo od leta 2012 v ZN-u status države nečlanice opazovalke, so letos ponovno zaprosili za sprejem države v ZN. Vendar pa Varnostni svet, ki mora prižgati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN-a, zaradi ameriškega veta v četrtek predloga ni podprl. Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN-a in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.

Odzivi na odobritev ameriške pomoči