Ameriški predsednik Joe Biden je imel v torek v Philadelphii govor v korist ohranitvi volilnih pravic, ki jih republikanske države omejujejo z novimi zakoni, vendar kaj preveč konkretnega ni ponudil. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je imel v torek v Philadelphii govor v korist ohranitvi volilnih pravic, ki jih republikanske države omejujejo z novimi zakoni, vendar kaj preveč konkretnega ni ponudil. Foto: Reuters

Prizadevanja republikancev, da omejijo dostop do volitev, je ameriški predsednik Joe Biden v torek v nacionalnem ustavnem centru v Philadelphii označil za neameriška in nedemokratična. "Zaščita volilnih pravic v tem času je preizkušnja Amerike," je dejal.

Kritiko je namenil tudi svojemu predhodniku, nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki vztraja, da je bila njegova zmaga na lanskih predsedniških volitvah ukradena.

"Če v Ameriki izgubiš volitve, potem to priznaš. Slediš ustavi in poskušaš znova. Dejstev ne opredeljuješ kot lažna in potem ne rušiš ameriškega eksperimenta samo zato, ker nisi zadovoljen. To ni državotvorno, to je sebično," je bil jasen Biden in dodal, da bodo republikanci podobno taktiko ubrali tudi na kongresnih volitvah 2022.

Sorodna novica Demokrati pobegnili iz Teksasa, da bi preprečili sprejetje sporne zakonodaje

Pobeg demokratskih kongresnikov iz Teksasa

Demokratski člani teksaškega državnega kongresa so v ponedeljek zapustili zvezno državo in odpotovali oziroma pobegnili v prestolnico Washington, s čimer so republikanski večini preprečili kvorum, potreben za sprejemanje zakonov na posebnem zasedanju kongresa.

Predlog zakona med drugim ukinja volišče za 24 ur, prepoveduje nabiralnike za glasovnice in daje večja pooblastila strankarskim aktivistom, ki bi lahko nagovarjali volivce med čakanjem na voliščih kot tudi volilne delavce. Poleg tega prepoveduje glasovanje iz avtomobilov, dodaja nove zahteve za identifikacije, lokalnim volilnim uradnikom pa prepoveduje pošiljanje prijavnic za glasovnice po pošti brez ustrezne zahteve volivcev.

Demokrati v senatu nimajo večine

Za odhod v Washington so se demokrati iz Teksasa odločili tudi zato, da bi povečali pritisk na Bidna in kongres, da glede volilne zakonodaje ukrepajo na zvezni ravni, ki bi republikanskim državam, kot je Teksas, onemogočila omejevanje volilne pravice.

Kongresni demokrati so sicer pripravili zakon o volitvah, vendar v senatu ne more biti potrjen, saj mu nasprotujeta dva demokrata. Zaradi polovične razdelitve senata, kjer ima manjšina pravico do obstrukcije, Biden veliko ne more narediti. Lahko bi sicer podprl odpravo filibustra oziroma obstrukcije, vendar tega ni storil.