Bill Morneau (desno) je bil finančni minister v vladi kanadskega premierja Justina Trudeauja (levo) od leta 2015. Foto: Reuters
Bill Morneau (desno) je bil finančni minister v vladi kanadskega premierja Justina Trudeauja (levo) od leta 2015. Foto: Reuters

Minister bo odstopil tudi s poslanskega položaja, na zveznih volitvah pa ne bo več kandidiral. Kot je pojasnil, namerava kandidirati za položaj generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Bill Morneau je svoj odstop v ponedeljek napovedal med ugibanji, da se je s premierjem sprl glede tega, kako država upravlja s primanjkljajem.

Kot poroča portal Deutsche Welle, bo imela Kanada rekorden primanjkljaj med letoma 2020 in 2021 v višini več kot 218 milijard evrov, ki je predvsem posledica gospodarskih in stimulativnih načrtov vlade za pomoč v epidemiji prizadetemu gospodarstvu. Sveženj, namenjen pomoči gospodarstvu, bo znašal kar 14 odstotkov BDP-ja.

Finančni minister meni, da so pred Kanado težki časi obnove in da si Trudeaujeva vlada zasluži finančnega ministra, ki je pripravljen na maratonski tek.

Minister pozabil vrniti potne stroške

Poleg tega pa naj bi bil Morneau, ki je finančni minister od leta 2015, pod pritiski, naj odstopi vse od razkritja, da je pozabil povrniti potne stroške v višini 41.000 kanadskih dolarjev, ki jih je krila organizacija WE Charity. Organizacija je v središču političnega škandala, ki je zajel tudi liberalno vlado Trudeauja.

Tako Morneauja kot Trudeauja preiskuje kanadski urad za etiko in konflikt interesov zaradi načina upravljanja s kanadskim programom za študentske štipendije. Zaradi osebnih povezav z WE Charity je bilo namreč sporno, da so ravno tej organizaciji podelili pooblastilo za upravljanje programa, ki je vreden 912 milijonov kanadskih dolarjev.

Kanadski premier Justin Trudeau je sicer pohvalil Morneaujeve dosežke, saj da je pod njegovim vodstvom Kanada oblikovala močno gospodarstvo, ustvarila več kot milijon delovnih mest in dosegla eno najnižjih stopenj brezposelnosti. Zagotovil je še, da bo Kanada podprla njegovo prijavo pri OECD-ju.