TSMC je največja tajvanska gospodarska družba. Foto: Reuters
TSMC je največja tajvanska gospodarska družba. Foto: Reuters

Gina Raimondo na zaslišanju v predstavniškem domu ameriškega kongresa ni hotela ugibati, ali in kako bi se lahko zgodil kitajski napad, a je pojasnila, da trenutno ZDA kar 92 odstotkov naprednih čipov nabavijo pri tajvanskem TSMC-ju, ki je največji pogodbeni proizvajalec čipov na svetu in je med drugim glavni dobavitelj za Apple in Nvidio.

Prejšnji mesec je Gina Raimondo napovedala, da bo ministrstvo za trgovino ameriški enoti TSMC-ja dodelilo 6,6 milijarde dolarjev subvencije za najnaprednejšo proizvodnjo polprevodnikov v tovarni v Phoenixu v zvezni državi Arizoni in do pet milijard dolarjev nizkocenovnih državnih posojil.

TSMC se je strinjal, da bo razširil načrtovano naložbo za 25 milijard dolarjev, na 65 milijard dolarjev, in v Arizoni do leta 2030 postavil še svoj tretji proizvodni obrat.

Tajvansko podjetje bo v svoji drugi tovarni v Arizoni razvijalo najnaprednejšo 2-nanometrsko tehnologijo na svetu, proizvodnja pa naj bi stekla leta 2028.

TSMC, največji pogodbeni proizvajalec čipov na svetu in glavni dobavitelj za Apple in Nvidio, je pred tem napovedal, da namerava vložiti 40 milijard dolarjev v tovarno v Arizoni.

V obratu v Arizoni naj bi proizvodnja čipov stekla v prvi polovici prihodnjega leta.

V dokumentu ameriške vlade iz leta 2023 se ocenjuje, da bi lahko velika motnja proizvodnje v Tajvanu povzročila kar 59-odstotno zvišanje cen logičnih čipov v ZDA, kar bi bremenilo domače proizvajalce tehnološke opreme.

Ameriški kongres je leta 2022 sprejel zakon o čipih in znanosti, da bi povečal proizvodnjo polprevodnikov na domačih tleh. V ta namen je bilo odobrenih skoraj 53 milijard dolarjev subvencij za raziskave in proizvodnjo, tudi 75 milijard državnih posojil.