Foto: EPA
Foto: EPA

"Dobili smo informacije, ki omenjajo mogočo zaroto za napad na kongres 4. marca neimenovane oborožene skupine. Doslej smo že povečali pripravljenost na to možnost," je danes sporočila kongresna policija. Teorija QAnon pravi, da se bo Trump 4. marca slovesno vrnil v Belo hišo in prevzel oblast.

Dosedanje preiskave dogajanja 6. januarja so pokazale, da je kongresna policija dan pred napadom od Zveznega preiskovalnega urada (FBI) dan dobila svarilo o grožnji, vendar pa se ni ustrezno pripravila. Nihče ni namreč verjel, da bi lahko Trumpovi podporniki dejansko izvedli kaj takega, kar se je potem zgodilo. V nasilju je umrlo pet ljudi, prizori vdora v kongres pa so osupnili svet.

V ameriškem senatu so medtem opravili številna zaslišanja kongresnih in drugih policistov o napadu. Danes je bilo na vrsti zaslišanje predstavnikov ministrstva za obrambo ZDA. Senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki vodi zaslišanja, želi predvsem dobiti odgovor na vprašanje, zakaj je nastala zamuda pri napotitvi vojske, od policije pa odgovor, zakaj ni bila bolje pripravljena na možnost napada. Trumpove vloge pri tem se za zdaj kongres ne dotika.

Vložena civilna tožba proti Trumpu

Medtem je največja organizacija temnopoltih v ZDA NAACP skupaj s kongresnikom Benniejem Thompsonom iz Misisipija zaradi januarskega kongresa vložila civilno odškodninsko tožbo proti Trumpu.

Tožba, ki je vložena na podlagi zakona proti rasistični organizaciji Ku Klux Klan iz leta 1871, zahteva za zdaj še nedoločeno finančno odškodnino zaradi spodbujanja k napadu na kongres z lažnimi trditvami o ukradenih volitvah. Poleg Trumpa so na zatožni klopi tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani ter skrajni milici Ponosni fantje in Varuhi prisege. Tožba je bila vročena v Trumpovem letovišču Mar a Lago na Floridi.