Nekateri opozarjajo, da je precej ironično, da je prvi protest opozarjal na pravice živali, ne pa ljudi, a obenem mirijo, da je to šele začetek. Foto: Reuters

Aktivisti za zaščito živali so na ulice Havane prišli s svojimi hišnimi ljubljenčki in pozivali k sprejetju zakona za zaščito živali. "To je bil zgodovinski dogodek," je za BBC dejala organizatorka protesta Beatriz Batista.

Oblasti so namreč do zdaj dovolile le zborovanja v podporo vladnim politikam, vsi protesti pa so potekali pod nadzorom oblasti. Večinoma so se ljudje na ulicah tako zbirali zaradi proslavljanja revolucije leta 1959 ali verskih praznovanj.

Kritiki vlade pa opozarjajo, da bi lahko oblasti nedeljski protest dovolile le zato, da bi lahko trdile, kako demokratični in svobodni so, kar pa je le krinka za resnično stanje.

Na Kubi je decembra zaživelo tudi omrežje 3G, kar je bila velika sprememba v življenjih Kubancev, ki so morali vrsto let za dostop do svetovnega spleta hoditi v spletne kavarne ali se povezovati na brezžično omrežje.