Boeing je računalniški sistem, ki je povzročil nesreči, po navedbah ameriških oblasti ustrezno popravil. Foto: Reuters
Boeing je računalniški sistem, ki je povzročil nesreči, po navedbah ameriških oblasti ustrezno popravil. Foto: Reuters

Novica po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pomeni nov udarec za letalsko družbo, za katero Kitajska pomeni največji trg.

Sorodna novica Ameriška zelena luč za zloglasne boeinge, znova v zrak konec decembra

Po 20 mesecih prepovedi lahko Boeingova letala ponovno letijo

Ameriška Uprava za zračni promet (FAA) je po 20 mesecih prizemljitve, ki je bila posledica dveh nesreč, znova dovolila, da Boeingova letala 737 max letijo. Pred dejanskim prvim poletom Boeing sicer potrebuje še nekaj drugih odobritev, vendar pa zelena luč FAA-ja pomeni izhodišče za ponovno uporabo teh letal.

Boeing je računalniški sistem, ki je povzročil nesreči, po navedbah ameriških oblasti ustrezno popravil, kar so potrdili tudi nekateri drugi državni regulatorji.

Slišati pa je opozorila, da je bila preiskava FAA-ja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pomanjkljiva.

Sorodna novica Boeing naročnikom letal 737 varnostne instrumente prodajal posebej

Kitajska izrazila dvome

Vendar pa na Kitajskem očitno ne bo šlo tako zlahka, saj oblasti menijo, da odobritev FAA-ja ni zadosten razlog za ponovno odobritev letal.

Kot so navedli v tamkajšnji agenciji za civilno letalstvo, ki je bila tudi prva, ki je po dveh odmevnih letalskih nesrečah sporna Boeingova plovila prizemljila, časovnice predvidene izdaje dovoljenja za ponovno letenje trenutno ne morejo podati.

Poudarili so, da morajo biti rezultati preiskave nesreč v Indoneziji in Etiopiji, ki sta skupaj zahtevali 346 življenj, jasni, izboljšave boeingov 737 max pa "učinkovite in odobrene".