Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lula je v drugem krogu predsedniških volitev prejel 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa 49,1, a poraza še ni priznal.

Po Lulovi zmagi je v pogovoru za Guardian Marina Silva, najverjetnejša nova okoljska ministrica, dejala, da ima Brazilija po obdobju, ko je Bolsonaro sistematično rušil Amazonijo, zdaj priložnost zgraditi “nov demokratični ekosistem", v katerem bodo središčno vlogo zavzeli okoljevarstvo, trajnost in spopadanje s podnebno krizo.

Silva se je ob tem poklonila aktivistu, novinarju Guardiana Domu Phillipsu, in brazilskemu strokovnjaku za staroselce Brunu Pereiri, ki sta bila junija umorjena v Amazoniji, in dejala, da se bo Lulova vlada na vso moč borila, da bi počastila spomin "mučenikov za deževni pragozd", ubitih zaradi prizadevanj zaščititi amazonsko divjino.

“Tako žalostno je, da številni, ki so sanjali o tem trenutku in se borili zanj, niso več med nami. To je tisto, kar nas žene pri teh velikih prizadevanjih, da bi jih počastili,” je povedala Silva, v Amazoniji rojena okoljevarstvenica, ki je bila Lulova okoljska ministrica med letoma 2003 in 2008 ter bila pred kratkim izvoljena v kongres.

Pod Bolsonarom je bila Amazonija prepuščena izsekavanju in plenjenju naravnih virov. Foto: Reuters
Pod Bolsonarom je bila Amazonija prepuščena izsekavanju in plenjenju naravnih virov. Foto: Reuters

Umor Phillipsa in Pereire je pretresel Brazilijo in mednarodno skupnost ter malce podrobneje razkril okoljsko katastrofo, ki se dogaja v Amazoniji pod Bolsonarom.

V svojem prvem govoru po izvolitvi se je Lula zavezal, da bo postavil okolje za eno od prioritet svoje vlade. “Borili se bomo, da bi naredili popoln konec izsekavanju Amazonije,” je dejal novinarjem.

Lula, ki mu je med svojima dvema mandatoma uspelo dramatično zmanjšati izsekavanje deževnega pragozda, je še dejal, da bo Brazilija znova prevzela vodilno vlogo v boju proti podnebni krizi in da je odprt za mednarodno sodelovanje, da bi zaščitil okolje.

Lula se vrača v predsedniško palačo

77-letni Lula se v predsedniško palačo vrača po 12 letih po tem, ko je državo vodil že med letoma 2003 in 2010.

"Skušali so me pokopati živega. A tu sem," je na začetku svojega govora po zmagi dejal več desettisočem privržencev v središču Sao Paula. "Ta država potrebuje mir in enotnost. Ta narod se ne želi več prepirati," je v spravnem tonu dejal Lula. "To je zmaga demokratičnega gibanja, ki je nad političnimi strankami, osebnimi interesi in ideologijami. Zmagala je demokracija."

Kot je znano, je kampanjo zaznamovalo ostro medsebojno obtoževanje kandidatov, volilni izid pa potrjuje veliko razdeljenost Brazilcev.

Zmago Lule so pozdravili tudi avtohtoni prebivalci Brazilije. Foto: Reuters
Zmago Lule so pozdravili tudi avtohtoni prebivalci Brazilije. Foto: Reuters

Vrhovno volilno sodišče je Lulo že razglasilo za novega predsednika, prisegel naj bi 1. januarja. Na zadnjih volitvah Lula ni smel kandidirati, ker je bil v zaporu zaradi korupcije in pranja denarja. Po 580 dneh v zaporu je lani sodišče sodbo razveljavilo in lahko se je vrnil na politično prizorišče.

Sorodna novica V razgretem političnem ozračju razdeljeni Brazilci izbirajo med Bolsonarom in Lulo

"Za zdaj me Bolsonaro še ni poklical in mi čestital in ne vem, ali me bo poklical in ali bo priznal mojo zmago," je še dejal Lula.

Čeprav je Bolsonaro izgubil volitve, pa je njegova stranka osvojila večino v kongresu, tako da Lulo čaka močna opozicija, poroča BBC. Lula je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral Geralda Alckmina.

Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na svoje vire, naj bi Bolsonaro, ki je prvi brazilski predsednik, ki mu ni uspelo dobiti drugega mandata, dal izjavo danes. V njegovem volilnem štabu se na objavo izidov niso odzvali. Ena od tesnih zaveznic Bolsonara Carla Zambelli je po objavi izidov na Twitterju zapisala: "Obljubljam, da bom najboljša opozicija, ki si jo je lahko zamislil Lula."

Bolsonaro je med kampanjo večkrat izrazil dvom o zanesljivosti brazilskega elektronskega volilnega sistema in s tem nakazal možnost, da bi lahko izid volitev izpodbijal. V zadnjem petkovem soočenju je sicer dejal, da ni dvoma, da bo zmagovalec tisti, ki bo prejel več glasov.

Mednarodni opazovalci so presodili, da so volitve potekale v skladu s pravili.

Celotno kampanjo je sicer zaznamovalo grdo medsebojno obračunavanje. "Brazilija je bolj izolirana kot Kuba ... Postali smo izobčenci," je Lula na zadnjem soočenju očital nasprotniku, da je to posledica njegovega "norega vedenja". Bolsonaro je Lulo večkrat označil za lažnivca in mu očital korupcijske škandale v 14 letih, ko je bila na oblasti njegova Delavska stranka. "Lula, ti si lopov. Tvoja vlada je bila prvak v korupciji," je bil neizprosen.

Tesen izid kaže na veliko razdeljenost znotraj brazilske družbe. Lula bo imel težko nalogo, da državo poenoti.

Bolsonaro se je v prvem krogu volitev odrezal bolje od napovedi. Foto: Reuters
Bolsonaro se je v prvem krogu volitev odrezal bolje od napovedi. Foto: Reuters

V prvem krogu 2. oktobra je Lula prejel 48,3 odstotka glasov, Bolsonaro, ki se je tedaj odrezal bolje od napovedi, pa 43,3 odstotka.

Novemu predsedniku so že čestitali številni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da mu čestita za zmago na "svobodnih, poštenih in kredibilnih volitvah".

Pahor in Golob čestitala Luli

Slovenski predsednik Borut Pahor je čestital Luli za vnovično izvolitev na položaj predsednika Brazilije. Kot je sporočil na Twitterju, mu je izrazil željo po nadaljevanju dobrega sodelovanja med državama. Čestital mu je tudi premier Robert Golob, ki je zapisal, da se veseli sodelovanja z novim predsednikom in krepitve dvostranskih odnosov, tudi pri spoprijemanju s ključnimi izzivi mednarodne skupnosti, kot je zaščita okolja.

Lula je v kampanji napovedal gospodarsko rast in socialne politike, ki so v njegovem vladanju med 2003 in 2010 pomagale milijonom Brazilcev iz revščine. Svoj drugi mandat takrat je končal z rekordno priljubljenostjo.

Zavezal se je tudi k boju proti uničenju amazonskega pragozda, katerega izsekavanje je zdaj največje v zadnjih 15 letih. Bolsonaro je bil zagovornik izsekavanja, veliko kritik pa je bil deležen tudi zaradi svojega odnosa od pandemije covida-19.

"To so bila štiri leta sovraštva in zanikanja znanosti," je izid volitev komentirala 60-letna zdravnica Ana Valeria Doria. "Luli zaradi velike razdeljenosti ne bo lahko. Toda v tem trenutku gre za čisto veselje."

Reuters poroča, da so vozniki tovornjakov, bili naj bi Bolsonarovi privrženci, na volilno nedeljo v zvezni državi Mate Grosso na štirih točkah zaprli avtocesto. Na enem od videov, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, je eden od tovornjakarjev dejal, da bodo zaprli glavne avtoceste po državi, hkrati pa je pozval vojsko k državnemu udaru, da bi preprečili Luli, da se vrne na oblast.

Brazilci izvolili novega starega predsednika Lulo