Paula Manaforta je Donald Trump hitro odpustil z mesta vodje kampanje, ko so začele na dan prihajati informacije, da se je vpletal v notranje zadeve v Ukrajini. Foto: Reuters
Paula Manaforta je Donald Trump hitro odpustil z mesta vodje kampanje, ko so začele na dan prihajati informacije, da se je vpletal v notranje zadeve v Ukrajini. Foto: Reuters
Sodišče je sicer prejšnji mesec odločilo, da je Manafort kriv v osmih točkah obtožnice, med njimi finančne poneverbe in davčne utaje, zaradi česar mu grozi več let oziroma desetletij zapora. Foto: Reuters

Pred začetkom drugega sodnega procesa je Paul Manafort priznal krivdo v dveh primerih kaznivih dejanj, s čimer se je izognil drugemu sodnemu postopku glede primera pranja denarja in sodelovanja s tujo vlado. Sodišče je sicer prejšnji mesec odločilo, da je Manafort kriv v osmih točkah obtožnice, med njimi finančne poneverbe in davčne utaje, zaradi česar mu grozi več let oziroma desetletij zapora.

Trump se želi oddaljiti od Manaforta
Priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci pred drugim sodnim procesom zadeve za predsednika, njegovo družino in druge tesne sodelavce zelo zapleta. Manafort bo moral nekoga "izdati" tožilstvu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je nemudoma sporočila, da vse to nima nobene povezave s predsednikom ali njegovo zmagoslavno kampanjo leta 2016.

Manafort ni bil dolgo na čelu Trumpove kampanje, saj ga je vodja odpustil, ko so začele prihajati na dan njegove zveze z Janukovičem in ruskimi oligarhi, ki so povezani s predsednikom Vladimirjem Putinom. Je pa vodil kampanjo v času, ko so s platforme republikanske stranke izbrisali izraze podpore Ukrajini po ruski zasedbi Krima.

V zaporu od junija
Glede na sodne papirje bo Manafort priznal dve točki obtožnice od sedmih, s katerimi bi se soočil na sojenju. V zaporu je že vse od junija, saj je skušal vplivati na priče. Priznal bo zaroto za prevaro ZDA in zaroto za oviranje pravosodja. V okviru tega bo priznal, da je skril milijone dolarjev na računih v tujini in proračun oškodoval za 15 milijonov dolarjev davkov. Priznal bo tudi lobiranje in delovanje za ukrajinsko vlado v ZDA brez zahtevane registracije.

Ukrajinski "posli"
Manafort je na primer leta 2012 po ZDA blatil Julijo Timošenko, da pomaga njenemu političnemu nasprotniku predsedniku Viktorju Janukoviču. V ameriške medije je skušal spraviti zgodbo, da je Timošenkova v Ukrajini naročila umor ukrajinskega državnega uradnika. Priznal bo tudi, da je skušal v konservativnih medijih širiti laži o uradniku vlade Baracka Obame kot sovražniku Judov, da ga odstrani, ker je bil podpornik Timošenkove. Manafort je glede na njegovo elektronsko sporočilo v sodnih spisih za širjenje laži pridobil ljudi v časopisu New York Post, čeprav ni jasno, ali je bila zgodba objavljena.

V zameno za prizanesljivost tožilstva bo moral Manafort glede na dogovor o priznanju krivde vladi predati svoje štiri nepremičnine, med drugim dva milijona dolarjev vredno hišo v Arlingtonu, ki jo je prepisal na hčerko. Odpovedal se bo tudi bančnim računom in življenjskemu zavarovanju. Do zdaj je prek svojih odvetnikov odločno zavračal tudi najmanjšo možnost priznanja krivde in sodelovanja s tožilstvom.