Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je na napačnem naslovu iskala preprodajalca kokaina Jamarcusa Gloverja, ko je marca letos ubila temnopolto 26-letnico. Brez predhodnega opozorila in v civilnih oblačilih so trije oboroženi policisti vdrli v stanovanje, kjer je bila Taylorjeva s svojim partnerjem Kennethom Walkerjem. Ta je bil prepričan, da gre za rop, zato je na policiste z registriranim orožjem streljal in enega od njih ranil. Mladenka, ki je bila ustreljena osemkrat, je pozneje zaradi poškodb umrla.

Visoka odškodnina za družino ni dovolj

Dekletova družina je policijo tožila, enega od vpletenih policistov, Bretta Hankisona, so junija odpustili. Druga dva, Jonathan Mattingly in Myles Cosgrove, sta trenutno suspendirana, poroča BBC. Mestne oblasti v Louisvillu v ameriški zvezni državi Kentucky bodo družini žrtve plačale odškodnino v znesku 12 milijonov dolarjev (dobrih deset milijonov evrov).

Na zgodbo mladenke se v zadnjih mesecih sklicujejo udeleženci protirasističnih protestov v državi. Foto: Reuters
Na zgodbo mladenke se v zadnjih mesecih sklicujejo udeleženci protirasističnih protestov v državi. Foto: Reuters

Družina si želi, da bi aretirali policiste, ki so bili vpleteni v mladenkino smrt, je razložila odvetnica družine Lonita Baker in napovedala, da zgodba še ni končana. "To je le prvi korak do pravice," je dejala in pohvalila spremembe, ki jih je uvedla policija.

Poravnava policiji nalaga več reform, med njimi zahtevo, da vse naloge za hišne preiskave odobri višji častnik. Poleg tega se bodo policisti, ki se bodo preselili v revnejše mestne soseske, po katerih patruljirajo, imeli po novem na voljo ugodnejša stanovanjska posojila. "Nobena denarna vsota ne more vrniti Breonne Taylor," je zapisala organizacija Until Freedom, ki je pripravila več shodov v čast žrtvi, in dodala: "Z denarno poravnavo ni mogoče doseči pravice. Tistim, ki so vpleteni v njeno smrt, bi morali odvzeti prostost. Prevzeti bi morali odgovornost. Potrebujemo pravico."