Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na posnetkih je videti več delov podmornice, ovite v belo ponjavo, kako jih z žerjavom dvigajo s plovila Horizon Arctic v pristanišču St. John'sa v Novi Fundlandiji, od koder je turistična podmornica podjetja Ocean Gate, ki je organiziralo potope do Titanika, prejšnjo nedeljo krenila na usodno pot.

Razbitine so nato prepeljali na analizo v eno izmed ameriških pristanišč.

Sorodna novica Umrli vsi potniki s podmornice Titan. Vzrok nesreče "katastrofalna implozija".

Preiskava razbitin naj bi dala več odgovorov, kaj točno je bil vzrok katastrofalne implozije, v kateri so umrli direktor podjetja Ocean Gate Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman ter francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet.

Ameriška obalna straža je sporočila, da so v razbitinah našli domnevne posmrtne ostanke. Zdravstveni strokovnjaki bodo opravili uradno analizo.

Dogodek je sprožil številna vprašanja in pomisleke glede neregulirane narave tovrstnih odprav.

"Pred nami je še veliko dela, da bi razumeli dejavnike, ki so pripeljali do katastrofalne izgube Titana in zagotovili, da se podobna tragedija ne bo več ponovila," je dejal vodja ameriške preiskave tragedije, kapitan Jason Neubauer.

Ladja Horizon Arctic je zaključila svojo misijo. Foto: Reuters
Ladja Horizon Arctic je zaključila svojo misijo. Foto: Reuters

Pet dni negotovosti

Sorodna novica Foto: V St. John'su na Novi Fundlandiji - pisane hiške, rum in ledeniki

Kose podmornice, ki so jo mrzlično iskali pet dni, so prejšnji teden s pomočjo podvodno daljinsko vodenega plovila odkrili na morskem dnu 488 metrov od premca Titanika.

"Naša ekipa je uspešno zaključila pomorsko operacijo, a postopek raztovarjanja s Horizon Arctic še poteka," so sporočili zjutraj iz podjetja Pelagic Research, ki upravlja daljinsko vodeno plovilo.

Pri tem zadeve niso želeli nadalje komentirati, ker da gre za zaupne podatke.

Dogodek je sicer vnesel tudi kar nekaj nemira v sicer zaspani St. John's, nad katerega so se zgrnili vsi večji svetovni mediji in se utaborili pred pristaniščem. Novinarje pa že vse od začetka odganja tudi vodja lokalne restavracije, v kateri so nesrečneži zaužili svoj zadnji obrok.