Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podjetje je v izjavi sporočilo: "Izvršni direktor našega podjetja Stockton Rush, Šahzada Davud in njegov sin Sulejman, Hamish Harding ter Paul-Henri Nargeolet so žal umrli. Ti ljudje so bili pravi raziskovalci, ki so imeli pravi pustolovski duh in veliko strast do raziskovanja in zaščite svetovnih oceanov. Žalujemo za izgubljenimi življenji." Ob tem so izrekli sožalje svojcem umrlih.

Ameriška obalna straža je nato sporočila, da so ostanke plovila s podvodnim daljinsko vodenim plovilom našli okoli 500 metrov od razbitin ladje Titanik na morskem dnu. Kot je dejal kontraadmiral John Mauger, je bil vzrok nesreče katastrofalna izguba pritiska in posledično implozija plovila.

Podvodni roboti bodo ostali pod vodo, da končajo preiskavo, so dodali. "Na prizorišču so trenutno medicinsko osebje in drugi tehniki, v naslednjih 24 urah pa bomo začeli demobilizacijo osebja in plovil s prizorišča," je še dodal Mauger. Kdaj se je zgodila implozija podmornice, še ne morejo oceniti. Dodali so, da za zdaj ni videti, da bi bili podvodni zvoki, ki so jih zaznavali, kakor koli povezani z iskanjem Titana.

Strokovnjaki so že dlje časa opozarjali, da bi lahko ogromen pritisk pod vodo povzročil implozijo plovila. Kot je pojasnil Dale Mole, nekdanji zdravnik ameriške mornarice, je bila v tem primeru smrt za potnike na krovu Titana takojšnja. "Čeprav bi bil smrten izid tragičen, bi bilo za posadko huje, če bi obtičali v plovilu. Lahko si samo predstavljate, kako bi bilo v mrazu in s pomanjkanjem kisika. Če jih že ne moremo dobiti nazaj, je to najboljši možni scenarij," je dodal še pred uradno potrditvijo smrti petih potnikov podmornice Titan.

Odkrili pristajalni okvir in zadnji pokrov

Predtem je podvodno daljinsko vodeno vozilo v bližini ostankov ladje Titanik v Atlantskem oceanu odkrilo razbitine. Prijatelj potnikov na Titanu je potrdil, da gre za ostanke od nedelje pogrešane podmornice.

Novico je sporočil strokovnjak za potapljanje David Mearns, ki je dejal, da sta med razbitinami "pristajalni okvir in zadnji pokrov s podmornice". Kot je povedal za BBC, mu je to informacijo dal predsednik Explorer Cluba, ki je na zvezi z reševalno ekipo.

S podmornico so si premožni ljudje lahko ogledali razbitine Titanika 3800 metrov pod morsko gladino. Foto: Reuters
S podmornico so si premožni ljudje lahko ogledali razbitine Titanika 3800 metrov pod morsko gladino. Foto: Reuters

Podmornica izgubljena od nedelje

V sredo zvečer so ameriškim reševalcem na pomoč prišli tudi kanadski, tehnično opremo za iskanje so z letalom poslali tudi iz Združenega kraljestva, z opremo je pomagala tudi francoska raziskovalna ladja.

Iskanje podmornice se je začelo v nedeljo zvečer, ko so izgubili stik s posadko. Titan je imel za 96 ur zalog kisika, torej do danes zjutraj. Za krmilom je bil Stockton Rush, izvršni direktor podjetja OceanGate, ki je organiziralo odpravo, drugi potniki pa so bili 58-letni britanski pilot in poslovnež Hamish Harding, 48-letni pakistansko-britanski poslovnež Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman ter 77-letni francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet, ki velja za vodilnega strokovnjaka za Titanik. Ogled razbitin Titanika, ki stane 250.000 dolarjev (okoli 228.000 evrov) na posameznika, bi moral trajati dve uri.

Podmornica Titan implodirala, mrtvih vseh pet članov posadke