Tiskovna konferenca po napadu. Foto: Reuters
Tiskovna konferenca po napadu. Foto: Reuters

Napadalec, 19-letni Santino William Legan, je ob prihodu na prizorišče začel streljati vse naokrog. Ubil je tri ljudi, dva otroka in mlajšega moškega. Ranjenih je bilo okoli 15 ljudi.

Strelca je ustrelila policija, ki še preučuje, če je v napad vpleten sostorilec. Napadalec je sicer avtomatsko puško ta mesec zakonito kupil v sosednji zvezni državi Nevada, poroča BBC.

Vodja policije v Gilroyu Scott Smithee je na novinarski konferenci povedal, da so se trije policisti na prizorišču odzvali nemudoma in z ročnimi pištolami uspeli v manj kot minuti smrtno raniti napadalca z avtomatsko puško.

Agent FBI-ja na prizorišču je povedal, da je prioriteta preiskave ugotoviti nagib, ideološko usmerjenost in morebitno pripadnosti skupinam napadalca. Domovanje napadalca so že preiskali.

Napad ob zaključku festivala

Festival Gilroy Garlic se je v nedeljo zvečer ravno zaključeval, ko so odjeknili streli, poročajo ameriški mediji. Kot je po poročanju BBC-ja povedal 72-letni Michael Paz, je videl moškega s puško, ki je streljal naokoli, ne da bi izbiral tarčo. "Prišel je pripravljen na streljanje, saj je nosil zaščitni jopič. Streljal je levo, streljal je desno, brez točno določenega cilja."

Na dogodek se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju zapisal, naj bodo previdni in ostanejo na varnem.

Napadalec je ob vstopu na prizorišče festivala prerezal ograjo in začel streljati. Kitarist skupine TinMan, ki je igrala ob začetku napada, je za AP dejal, da je slišal nekoga vprašati strelca, zakaj to počne. "Ker sem zelo jezen," naj bi mu ta odgovoril.

Omenjeni tridnevni festival, na katerem nudijo številne jedi s česnom, poteka v Gilroyju, ki leži približno 50 kilometrov južno od San Joseja, vsako leto zadnjih 40 let. Letno ga obišče 100.000 ljudi.