Protesti so minili mirno in brez izgredov. Foto: Reuters
Protesti so minili mirno in brez izgredov. Foto: Reuters

Deset dni po prisegi za predsednika je Milei začel uresničevati svoje predvolilne obljube o šokterapiji za pešajoče argentinsko gospodarstvo, ki se spopada z visoko stopnjo inflacije s 140 odstotki na letni ravni in naraščajočo revščino, v kateri se je znašlo kar 40 odstotkov prebivalstva.

Milei opozarja, da ukrepi ne bodo prinesli takojšnjih rezultatov in da bo za številne najprej še slabše, preden bo šlo na boljše. "To je le prvi korak," je v televizijskem govoru iz predsedniške palače dejal Milei, ki je bil izvoljen prejšnji mesec.

"Cilj je, da začnemo obnovo države in odpravimo številne predpise, ki so zavirali in preprečevali gospodarsko rast," je povedal in dejal, da želi posameznikom povrniti svobodo in avtonomijo.

Med napovedanimi spremembami je ukinitev zakona, ki regulira stanovanjske najemnine, in pravil, ki preprečujejo privatizacijo državnih podjetij, čeprav predsednik ni omenil, za katera konkretna državna podjetja bo to veljalo. V preteklosti je Milei dejal, da se zavzema za privatizacijo državne naftne družbe YPF.

Milei je napovedal še posodobitev delovne zakonodaje, da bi olajšal proces ustvarjanja delovnih mest, in vrsto drugih deregulacijskih ukrepov, ki zadevajo turizem, internetne storitve, zdravila, proizvodnjo vina in zunanjo trgovino.

Ukrepi so bili že objavljeni v vladnem uradnem listu, zdaj pa jih mora v desetih dneh oceniti skupni odbor zakonodajalcev iz obeh domov parlamenta.

Milei bo moral svoje ukrepe spraviti še skozi oba domova parlamenta, v katerih pa njegova stranka nima večine. Foto: Reuters
Milei bo moral svoje ukrepe spraviti še skozi oba domova parlamenta, v katerih pa njegova stranka nima večine. Foto: Reuters

IMF pozdravlja ukrepe

53-letni libertarec in samooklicani anarhokapitalist meni, da je potrebno zmanjšanje proračunske porabe v višini petih odstotkov bruto domačega proizvoda.

Njegova vlada je že pred sredno napovedjo devalvirala argentinski peso za več kot 50 odstotkov. Tako je namesto 391 pesov za en dolar zdaj treba odšteti 800 pesov.

Z januarjem bo vlada tudi močno zmanjšala izdatne državne subvencije za gorivo in prevoz. Milei je napovedal tudi ustavitev vseh novih javnih gradbenih projektov in enoletno prekinitev državnega oglaševanja.

Strokovnjak za ustavno pravo Emiliano Vitaliani je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je ukrepe mogoče razveljaviti le, če jih zavrneta tako spodnji dom kot senat. Mileijeva stranka Svoboda napreduje ima v 257-članskem spodnjem domu le 40 sedežev, v 72-članskem zgornjem domu pa le sedem senatorjev.

Mednarodni denarni sklad (IMF), ki mu Argentina dolguje 44 milijard dolarjev, je prejšnji teden pozdravil ukrepe za boj proti inflaciji in jih označil za drzne. Po mnenju IMF-a bodo napovedani ukrepi pomagali ustvariti okolje za rast zasebnega sektorja.

Argentinska prestolnica je bila ob najavi ukrepov priča tudi prvim protestom proti novemu predsedniku, ki so jih organizirala leva gibanja, med njimi skupina, ki zastopa brezposelne. Mirni protesti so potekali ob močni prisotnosti policije, ki je protestnikom preprečevala zapiranje cest.