Po navedbah policije je 48-letna policistka 20-letnika ubila po nesreči, potem ko je namesto električnega paralizatorja po pomoti prijela pištolo. Odvetnik družine Wright Ben Crump je v odzivu na to dejal, da je šlo za "namerno in nezakonito uporabo sile". Potterjevi grozi do deset let zapora in plačilo 20.000 dolarjev globe.

Nekdanjo policistko s 26-letnimi izkušnjami so prijeli in jo potem po plačilu 100.000 dolarjev varščine v sredo izpustili. Na sodišču naj bi se prvič zglasila danes.

Tako Potterjeva kot načelnik lokalne policije Tim Gannon sta v torek odstopila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po Wrightovi smrti so v Brooklyn Centru na obrobju Minneapolisa izbruhnili novi izgredi, protestniki so se spopadli s policijo, več sto protestnikov je kršilo policijsko uro ob 22. uri in se zbralo pred policijskim poslopjem. Policisti so uporabili tudi solzivec. Na kritike o čezmerni uporabi sile je župan mesta Mike Elliot dejal, da za nadzor v mestu bolj kot mestna policija trenutno skrbi šerifov urad. "Solzenje, po mojem mnenju, ni human način izvajanja policijske službe," je dejal župan, protestnike pa pozval k miroljubnim protestom.

Policijsko uro so uvedli v sredo, v izgredih so znova posredovali tudi pripadniki nacionalne garde, poroča Reuters.

Kot je pokazal videoposnetek telesne kamere enega izmed policistov, je policist poskušal Wrighta vkleniti, ta pa se je osvobodil iz njegovega prijema in sedel spet v avto. Priskočila je policistka, ki je večkrat vzkliknila "paralizator" (angl. taser), kar je standardni policijski postopek pred uporabo paralizatorja. Vendar je nato Wrighta ustrelila s pištolo. "Sranje, ustrelila sem ga," nato reče. Wrightov avtomobil se je po nekaj metrih vožnje zaletel v drugo vozilo, voznik je bil takoj mrtev.

Kongresnega policista ne bodo preganjali

Pravosodno ministrstvo ZDA je v sredo sklenilo, da ne bo kazensko preganjalo kongresnega policista, ki je 6. januarja med napadom privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres ubil 35-letno napadalko Ashli Babbitt iz San Diega. Veteranka zračnih sil ZDA je skušala 6. januarja prebiti barikado znotraj kongresne palače ter končala pod strelom kongresnega policista v civilu. Tožilci pravosodnega ministrstva so pregledali video posnetke incidenta in zaslišali priče ter prišli do sklepa, da je policist ravnal ustrezno in ni razloga za kazenski pregon.