Porota sodišča v San Franciscu je presodila, da Monsanto, ki ga je lani prevzel nemški Bayer, pri opozarjanju uporabnikov o tveganjih herbicida, ki vsebuje sporni glifosat, ni storil dovolj, zato mora Edwinu Hardemanu plačati odškodnino, v katero so všteti tudi stroški zdravljenja.

Protest proti agrokemičnima multinacionalnkama Monsanto in Syngenta v Baslu. Foto: EPA
Protest proti agrokemičnima multinacionalnkama Monsanto in Syngenta v Baslu. Foto: EPA

Bayer lani za Monsanto odštel 63 milijard dolarjev
Sodba je velik udarec za Bayer, ki je lani za Monsanto odštel 63 milijard dolarjev, saj se ta v ZDA že zdaj otepa številnih tožb. "Razočarani smo nad odločitvijo sodišča, vendar ta ne zmanjša pomena naših dolgoletnih raziskav in odločitev regulatorjev, ki so odobrili uporabo herbicidov z glifosatom, saj niso kancerogeni," so sporočili z Bayerja. "Ta sodba ni povezana z drugimi primeri, ki še potekajo," so dodali.

Hardemanov odvetnik: Gre za zgodovinsko sodbo
Hardemanov odvetnik je sodbo sprejel z navdušenjem in dejal, da gre za zgodovinsko sodbo. Porota se je sicer pred tem odločala o tem, ali je glifosat, ki ga okoljevarstveniki že več let povezujejo z rakom, bistveno prispeval k Hardemanovemu raku. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč snov uvršča na seznam "verjetno rakotvornih", ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) pa ne. Pri tem so porotniki pritrdili tožniku.