Ameriški predsednik Donald Trump (levo) in ruski predsednik Vladimir Putin (desno) v Helsinkih. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump (levo) in ruski predsednik Vladimir Putin (desno) v Helsinkih. Foto: EPA
V Kremlju menijo, da bo v prihodnosti še veliko priložnosti za snidenje voditeljev. Foto: Reuters

Novica o tem, da je Donald Trump naročil svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu, naj povabi ruskega predsednika Vladimirja Putina v Washington, je popolnoma presenetila ameriškega nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Dana Coatsa. Ameriški vrhovni vohun je imel pogovor za ameriško televizijo MSNBC v živo in voditeljica mu je navrgla informacijo, nakar se je nasmejal in začel zmajevati z glavo ter dejal le: "Kaj? Daj, povej še enkrat. No, to bo še zanimivo."

Bolton je vabilo za novo srečanje med voditeljema res predal Rusiji, a se ta več kot teden po zgodovinskem vrhu v Helsinkih na vabilo še vedno ni odzvala.

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je zdaj molk Moskve presekal z izjavo, da se Washington in Moskva strinjata, da bi se voditelja morala znova sestati, da je bil vrh v Helsinkih uspešen, da pa Rusija ni začela priprav na novo srečanje.

Ušakov: Zdaj je modro počakati
"Po vrhu v Helsinkih zdaj vemo, kakšno je splošno mnenje glede tega srečanja," je dejal Ušakov. "Menim, da bi bilo zdaj modro počakati, da se prah poleže in se lahko o vseh odprtih vprašanjih pogovarjamo na poslovni ravni. A ne še zdaj."

Svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina je dodal, da obstajajo tudi "druge možnosti za srečanje", pri čemer je imel v mislih prihajajoči vrh G20, ki bo konec novembra v Argentini. "Morda pa bodo še kakšni drugi mednarodni dogodki, na katerih se lahko Putin in Trump sestaneta," je bil jasen.

Trump je po vrhu s Putinom v domovini deležen ostrih kritik. Številni mu očitajo izdaje interesov ZDA, saj je med drugim na skupni novinarski konferenci s Putinom javno podvomil o ugotovitvi ameriških obveščevalcev o vpletanju Rusije v volitve v ZDA leta 2016. Trump je sicer ta spodrsljaj kasneje zanikal in dejal, da se mu je zareklo. Po vrhu je nato podal še več spornih izjav in nato brez vednosti sodelavcev ruskega predsednika povabil še na obisk v ZDA.