Galapagos slovi po več endemičnih živalskih vrstah. Foto: Reuters
Galapagos slovi po več endemičnih živalskih vrstah. Foto: Reuters

Dovoljena bodo le sredstva s svetlobnimi učinki, ki ne povzročijo poka. "Ognjemeti škodljivo vplivajo na občutljive ekosisteme, kot je Galapaško otočje, še posebej na edinstveno živalstvo, ki uživa posebno zaščito ekvadorske vlade," so oblasti zapisale v sporočilu za javnost.

Med glavnimi posledicami uporabe pirotehničnih sredstev pri živalih so izpostavili pospešeno bitje in druge bolezni srca, stres in spremembo vedenja, kar na dolgi rok ogroža obstanek posameznih živalskih vrst. Kot še piše v sporočilu, pirotehnična sredstva onesnažujejo tudi vodo in zrak, zaradi njih pa so pogoste poškodbe pri otrocih.

Po novem zakonu je na Galapagosu prepovedan vsak vnos, prodaja in širjenje vseh pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok. "To je darilo za Ekvador in za ves svet," je odločitev komentirala Lorena Tapia, predsednica vladnega sveta Galapagosa.

Edinstveno rastlinstvo in živalstvo

Galapaške otoke, ki so okoli tisoč kilometrov oddaljeni od obale Južne Amerike, sestavlja okoli 130 otokov in otočkov, na njih pa živi okoli 25.000 prebivalcev. Izredno in edinstveno rastlinstvo ter živalstvo otokov sta pod Unescovo zaščito svetovne dediščine.

Aprila so na otočju, ki ga letno obišče okoli 200.000 turistov, prepovedali tudi plastične izdelke za enkratno uporabo.