Trump je svoj nagovor na konvenciji NRA-ja v petek popoldne začel z branjem imen žrtev strelskega napada v Uvaldeju. Vsako ime je pospremilo zvonjenje zvona. Foto: Reuters
Trump je svoj nagovor na konvenciji NRA-ja v petek popoldne začel z branjem imen žrtev strelskega napada v Uvaldeju. Vsako ime je pospremilo zvonjenje zvona. Foto: Reuters

V Houstonu v treh dneh, kolikor traja skupščina največjega orožarskega lobija v ZDA, pričakujejo 50.000 delegatov NRA. Prvi dan skupščine sta med drugim zbrane nagovorila nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in teksaški senator Ted Cruz. Trump je v nagovoru zbranim dejal, da bi morale ZDA prioritetno zagotoviti sredstva za varnost v šolah in ne za pomoč Ukrajini. Če lahko ZDA pošiljajo milijarde Ukrajini, "bi morale storiti, kar koli je potrebno, da so naši otroci varni doma," je dejal nekdanji ameriški predsednik. "To ni stvar denarja. To je stvar volje. Če imajo ZDA 40 milijard dolarjev, da jih lahko pošljejo v Ukrajino, potem zmoremo tudi to."

Kot navaja BBC, je ameriški kongres ta mesec potrdil skoraj 40 milijard dolarjev vreden paket vojaške pomoči Ukrajini, skupno so ji od začetka ruske ofenzive februarja namenili okoli 54 milijard dolarjev.

"V Iraku in Afganistanu smo zapravili na tisoče milijard dolarjev in za to dobili nič," je v Houstonu dejal Trump in poudaril, da bi morale, preden se vpletejo v dogajanje drugje v svetu, ZDA poskrbeti, "da bomo zgradili varne šole za naše otroke v naši državi".

Ob tem je Trump zavrnil pozive k zaostritvi nadzora orožja, pri čemer je dejal, da mora biti "dostojnim Američanom" dovoljeno nositi orožje, da se lahko branijo pred "zlim". Namesto tega se je zavzel za celosten pristop pri zagotavljanju varnosti v šolah, za zgolj eno točka vstopa v šole, tudi z detektorji za železo in vsaj enim oboroženim policistom na vsaki šoli. Demokratom je očital, da se izogibajo vpeljavi tovrstnih varnostnih ukrepov.

Zavzel se je tudi za olajšanje postopkov, s katerimi bi "nasilne in mentalno neuravnovešene ljudi zaprli v mentalne institucije".

Nov strelski incident

BBC poroča, da je medtem v ZDA prišlo do novega strelskega incidenta, ko je nek moški v kraju Charleston v Zahodni Virginiji iz vozila streljal v skupino 30 do 40 ljudi, ki so se zbrali pred stanovanjskim kompleksom. Napadalca naj bi s strelnim orožjem ubila neka civilistka.

Protestniki proti lahko dostopnemu orožju zahtevajo spremembo zakonodaje, a je za to, kot kaže, zelo malo možnosti. Foto: Reuters
Protestniki proti lahko dostopnemu orožju zahtevajo spremembo zakonodaje, a je za to, kot kaže, zelo malo možnosti. Foto: Reuters

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Andrej Stopar, po javnomnenjskih raziskavah 90 odstotkov Američanov podpira zakonsko regulacijo dostopa do orožja. Ampak podobno, kot je to pri pravici do splava, mnenja, kakšni naj bodo kriteriji in pogoji, niso enotna. In če se zdi poteza Orožarske zveze, da se zaradi tragedije ne odpove skupščini, ampak jo nemoteno organizira 500 kilometrov stran, še tako cinična, tudi glas ulice v Houstonu ni enoten. Protestniki izražajo ogorčenje in zahtevajo zakonske omejitve, a se slišijo tudi glasovi podpore 2. ustavnemu določilu.

Republikanski senator Ted Cruz je z govorniškega odra pozval k vlaganjem v obnovo šol, kjer bi vsaka učilnica imela blindirana vrata in oborožene varnostnike, stranka predlaga tudi oborožitev učiteljev. "Na koncu vsi vemo, kaj ustavi oborožene negativce. Oboroženi pozitivci."

"Vsakokrat, ko motena ali dementna oseba stori takšen grozoviti zločin, vedno pride do grotesknih prizadevanj določenih delov družbe, da bi trpljenje drugih izkoristil za uresničevanje svojih političnih ciljev," je še dejal Donald Trump. To seveda ni ost, naperjena proti sebi, republikancem ali Orožarski zvezi, ki se jim zdi preverjanje kupcev orožja in omejitev dostopa do polavtomatskega orožja nekaj skrajno nezaslišanega, je poročal Stopar. Pri čemer Trump tudi ni povedal, zakaj je 28. februarja 2017 kot novopečeni predsednik razveljavil prepoved dostopa do orožja za osebe s težjimi duševnimi težavami. "Ne pretvarjajmo se, da levica govori o omejevanju določene vrste orožja in streliva. Saj veste, da to ni res. Vsi vemo, da želijo popolno zaplembo vsega orožja. In to bo samo prvi korak."

Ker tabora tudi v tem primeru delujeta v diametralno nasprotnih smereh, brez možnosti skupnega imenovalca, kaže, da sprememb ne bo, je še poročal Andrej Stopar.

Kot navaja BBC, se je pred začetkom konvencije več konservativnih govornikov in glasbenikov odločilo za odpoved udeležbe na skupščini. Teksaški republikanski guverner Greg Abbott bo sodeloval na daljavo.

V Texasu Trump nagovoril orožarsko zvezo