Vrednost kubanskega pesa vse bolj pada. Foto: Reuters
Vrednost kubanskega pesa vse bolj pada. Foto: Reuters

V Santiagu so javni protesti zelo redki. Glede na poročila na družbenih omrežjih se je tokrat v tem mestu na vzhodu države zbrala množica ljudi, ki je opozarjala, da dolgotrajni izpadi električne energije ogrožajo tudi zamrznjeno hrano in povečujejo napetosti na otoku.

Kuba je po pandemiji covida-19 padla v hudo gospodarsko krizo. V državi vlada veliko pomanjkanje hrane, goriva in zdravil. Vse to je povzročilo množično izseljevanje, samo v ZDA se je odselilo 400.000 ljudi.

Predsednik države Miguel Diaz-Canel je na družbenih omrežjih potrdil, da je v Santiagu potekal protest. Dodal je: "Več ljudi je izrazilo nezadovoljstvo z razmerami na področju dobave elektrike in razdeljevanja hrane. Organi stranke, država in vlada bodo prisluhnili pritožbam naših ljudi, skušali vzpostaviti dialog in jim pojasniti naša prizadevanja za izboljšanje razmer, a le v mirnem in miroljubnem ozračju."

Na Kubi vlada hudo pomanjkanje. Foto: Reuters
Na Kubi vlada hudo pomanjkanje. Foto: Reuters

Ob tem je dodal, da si "teroristi" iz ZDA prizadevajo, da bi se protesti še bolj razmahnili.

Po protestih v Santiagu je razmere umirila policija, ni pa znano, ali je bil kakšen udeleženec aretiran. V drugih mestih, tudi v prestolnici Havana, je bilo v nedeljo mirno.

Havana s prstom kaže na Washington

Ameriško veleposlaništvo v Havani je sporočilo, da razmere v Santiagu in drugje spremljajo. Ob tem so kubansko vlado pozvali, naj spoštuje človekove pravice protestnikov in naslovi "legitimne pravice" Kubancev. Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je v odzivu zapisal, da so za akutne gospodarske razmere na Kubi krive dolgoletne ameriške sankcije in embargo.

Protesti na Kubi so bili v preteklosti zelo redki, v zadnjem času pa so zaradi hudih življenjskih razmer že večkrat izbruhnili. Ustava iz leta 2019 državljanom daje pravico do protestov, zakon, ki bi to pravico natančneje opredelil, pa še ni sprejet, zato so mnogi, ki se odpravijo na ulice, v strahu za svojo usodo.